Just nu pågår polisens nationella trafikvecka med fokus på lagen om alkoholutandningsprov, LAU. Men nu kräver det nationella huvudskyddsombudet ett omedelbart stopp för alla rutinmässiga LAU-kontroller som innefattar blås – om det inte finns misstanke om rattfylleri.
Patrik Danielsson, Polisens nationella huvudskyddsombud
Foto: Emma Eneström
– Jag är förvånad över att Polismyndigheten inte själva tagit det här beslutet, med tanke på det läge som råder kring smittspridningsriskerna, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud.
skyddsstopp
Om det finns en omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa har skyddsombud rätt att avbryta arbetet.
Det kallas skyddsombudsstopp eller skyddsstopp, och får ske enligt arbetsmiljölagen 6 kap §7.
Källa: Arbetsmiljöverket
Han lägger skyddsstoppet i samband med coronavirusets framfart.
”I det läge som gäller nu med en omfattande spridning av coronaviruset, covid-19-viruset, så finns en stor risk och oro bland personalen att utsättas för smittan och det finns även en stor risk för att smittan kan föras med till annan personal på arbetsplatser eller tas med hem till familjer och närstående. I ett sådant läge måste arbetsgivaren ta sitt fulla ansvar att minimera riskerna och ge direktiv om ändrade metodval”, skriver han i brevet till myndigheten.
Om polisen misstänker rattfylleri ska LAU-kontroll fortfarande göras. Annars ska fokus under trafikveckan ligga på bland annat kontroll av hastighet, körkort och fordons skick, menar han. Att blåsa varje förare som stoppas ska inte ingå.
Redan i måndags beslutade det regionala huvudskyddsombudet i Bergslagen om skyddsstopp gällande rutinmässiga LAU-kontroller.
Det nationella skyddsstoppet skickades in sent på tisdagskvällen och gäller med omedelbar verkan. Det kan bara hävas av nationella huvudskyddsombudet eller Arbetsmiljöverket efter begäran av prövning från arbetsgivaren.
UPPDATERAD INFO 200312, kl 18.40:
Skyddsombudet har upphävt skyddsstoppet eftersom Polismyndigheten beslutat att rutinmässiga alkoholutandningsprov inte ska genomföras tillsvidare. Om det finns skälig misstanke om brott ska prov fortfarande genomföras.
En polis som tillhör en riskgrupp (till exempel är över 65 år eller är gravid efter vecka 16) ska tillsvidare inte genomföra alkoholutandningsprov.