Annons
Annons

Bespottad polis får skadestånd

Poliser ska inte behöva tåla att bli spottade på när de ingriper mot personer, utan har rätt till skadestånd när det händer. Hovrätten ger Västmanlands tingsrätt bakläxa för andra gången i samma fråga.
21 april 2020, 00:00

Polisen Desireé satt i baksätet på en polisbil tillsammans med en omhändertagen berusad kvinna när kvinnan plötsligt började veva med armarna. Desireé tog tag i kvinnans händer och kvinnan svarade med att spotta henne i ansiktet.
– Det var en chock. Jag har aldrig blivit spottad i ansiktet av en annan människa förut. Det var en otrolig kränkning och väldigt äckligt. Jag hade hellre tagit ett slag i ansiktet, säger Desireé som jobbar som IGV-polis i Västerås.

Västmanlands tingsrätt dömde kvinnan till böter för förgripelse mot tjänsteman, men avslog Desireés yrkande om skadestånd, vilket Polistidningen skrivit om tidigare. Poliser får i allmänhet anses ha en mental beredskap för kränkningar, ansåg tingsrätten. I det här fallet fick beredskapen dessutom anses förhöjd eftersom polisen hade tagit tag i kvinnans händer. För Desireé var domen en besvikelse.
– Det handlade inte om pengarna, men jag ville inte att det skulle bli praxis att poliser blir utan skadestånd för den här typen av kränkningar.

Resonemanget att poliser får räkna med en reaktion när de ingriper med våld mot folk. Vad tycker du om det?
– Vi måste vara beredda på mycket. Men jag tycker att det är svårt att vara mentalt förberedd på att bli spottad i ansiktet. Det var därför jag tog hjälp av Polisförbundet för att gå vidare i fallet.

Hon överklagade till Svea hovrätt som nu alltså ändrar tingsrättens dom och bifaller hennes yrkande om skadestånd. Hovrätten hänvisar till en proposition till skadeståndslagen där det framgår att även om det ingår i polisers jobb att hantera stökiga personer, bör ersättning kunna ges om de utsätts för ett renodlat kränkande angrepp ”… som att bli spottade rakt i ansiktet.”

Hovrätten pekar också på ett snarlikt fall som prövades av Högsta domstolen 2005 där en bespottad polis fick skadestånd. Enligt hovrätten finns det inget som visar att Desireé i det här fallet utförde sitt arbete på ett olämpligt sätt eller att hon framkallade kvinnans spottande på något annat vis. Det begärda skadeståndsbeloppet på 5 000 kronor bedömer hovrätten som skäligt, eftersom det rörde sig om en ”allvarlig kränkning”.
– Jag tycker den här domen är en seger för alla poliser. Jag vill som sagt inte att det ska bli praxis att skadestånd inte döms ut bara för att det är en polis som har blivit utsatt.

Det här var inte först gången Västmanlands tingsrätt fick bakläxa i den här frågan. Så sent som 2018 ändrade hovrätten en dom där tingsrätten hade nekat skadestånd till en polis som blivit spottad på i samband med ett ingripande. Även i det fallet kom hovrätten fram till att polisen hade rätt till skadestånd på 5 000 kronor.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst