Annons
Annons

Fler tips om polisers narkotikabrott

Det kommer in allt fler underrättelser om narkotikabrott bland poliser och polisstudenter, uppger Polisens avdelning för särskilda utredningar, SU. - Risken är att det här kommer att bli ett vanligare problem, säger avdelningschef Ebba Sverne Arvill.
14 april 2020, 00:00

Det kommer in allt fler underrättelser om narkotikabrott bland poliser och polisstudenter, uppger Polisens avdelning för särskilda utredningar, SU.
– Risken är att det här kommer att bli ett vanligare problem, säger avdelningschef Ebba Sverne Arvill.

Ebba Sverne Arvill. Foto: Stefan Andersson.
SU-chef Ebba Sverne Arvill

Foto: Stefan Andersson

 SU utreder brottsmisstankar mot bland annat poliser, polisstudenter, åklagare och domare. Under 2019 såg avdelningen en markant ökning av inkommande tips om innehav och bruk av narkotika bland anställda inom Polisen. Tipsen gällde främst poliser. Men den grupp som ökade allra mest var polisstudenter, vilket oroar SU-chefen Ebba Sverne Arvill.

– Ser man internationellt så går vi mot en allt mer drogliberal hållning, framförallt bland ungdomar. Risken är att det här kommer att bli ett vanligare problem inom Polisen eftersom vi står inför stora rekryteringar.

SU vill inte berätta exakt hur många tips som kommer in till avdelningens underrättelseenhet. Däremot är statistiken för inkomna och upprättade brottsanmälningar offentlig. Och även där syns en ökning. Under åren 2016–2018 hanterade SU mellan 15–20 anmälningar om narkotikabrott per år. Förra året var det närmare 40. 

underrättelser

Underrättelser är tips och andra obekräftade uppgifter som kommer in till SU, till exempel från någon som tror att en polis har ett narkotikamissbruk.

Tipsen blir till underrättelseärenden som SU arbetar med. Om misstankarna kan styrkas upprättar SU en anmälan om brott. Anmälningar kan även komma till SU från andra delar av Polismyndigheten eller utifrån.

Källa: SU

 

Ebba Sverne Arvill pekar på en ökad legal förskrivning av narkotiska läkemedel som en möjlig förklaring.
– Det kan hända att den som inte tycker sig få tillräckligt från läkaren i stället vänder sig till den illegala marknaden för att få sin medicin. Och är det en polis så riskerar han eller hon att utsättas för påtryckningar från kriminella.

Vad är det för narkotikabrott ni får tips om när det gäller poliser?
– Det är främst eget bruk och innehav. Cannabis och amfetamin är ett par av de droger som förekommer, men vi har även fall av dopning. Det finns också misstankar om försäljning.

Vilka är det som tipsar er?
– Det är både allmänheten och polisanställda som tipsar om kollegors brottslighet.

Vad gör ni på SU för att möta den här utvecklingen?
– Förra året hade vi en konferens tillsammans med särskilda åklagarkammaren kring narkotika och i år kommer vi ha en utbildning i ämnet för våra utredare. Vi har också byggt upp en egen spaningsverksamhet som kan kontrollera tips som kommer in och det har gjort att vi har kunnat styrka fler misstankar om narkotikabrott.

Vad kan Polismyndigheten göra som arbetsgivare?
– Vi har föreslagit att myndigheten ska undersöka möjligheten att införa slumpvisa drogkontroller bland medarbetarna. Poliser bär ju vapen och de kör mycket bil. Vi har haft trafikolyckor där poliser har testats positivt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst