Annons
Annons

Ingen fastnar i polisantagningens drogtest

Inte en enda sökande har testats positivt sedan drogtester infördes i prövningen till polisutbildningen. Urinprov utreds som ett alternativ.
22 april 2020, 00:00

År 2014 tog Rekryteringsmyndigheten över prövningen till polisutbildningen. I samma veva infördes ett drogtest. Testet har sedan starten varit ett utandningsprov, men nyligen fick Rekryteringsmyndigheten i uppdrag av Polismyndigheten att utreda konsekvenserna av ett byte till urinprov. Ett drogtest via urin skulle nämligen göra det möjligt att testa även för anabola steroider.

Men Rekryteringsmyndigheten ser mest nackdelar. I sitt svar till Polismyndigheten skriver man bland annat att urinprov är dyra, tidskrävande och integritetskränkande. Myndigheten pekar också på det faktum att ingen har fastnat i drogtesterna hittills. Drygt 6700 tester har utförts sedan starten, utan att avslöja en enda narkotikaanvändare bland de sökande.

– Det är inte någon som har testats positivt och gallrats bort av det skälet, säger Leif Magnusson, handläggare på Rekryteringsmyndigheten.

Vad är det för vits med ett test som ingen fastnar i?

– Det skulle kunna ha ett preventivt syfte. Att personer som använder droger inte söker. Det kan också ha ett signalvärde på det sättet att det visar vad Polismyndigheten har för inställning till droger.

Polistidningen har skrivit om att Avdelningen för särskilda utredningar får in allt fler tips om narkotikabrott bland poliser, särskilt märks en ökning bland polisstudenter. Mot den bakgrunden kan man fråga sig om Rekryteringsmyndighetens tester missar sökande som faktiskt använder narkotika.

– Så kan det vara. Detektionstiden är inte så lång och vet man att det är ett drogtest så håller man sig kanske borta från droger inför det, säger Leif Magnusson.

I sitt svar till Polisen skriver Rekryteringsmyndigheten att en fördel med urinprov, utöver att det kan testa för anabola steroider, är att det ger ”…en något bättre möjlighet att upptäcka tillfälligt bruk av cannabis”. Den så kallade detektionstiden är något längre, enligt myndigheten, det vill säga spåren av narkotikabruk försvinner inte lika snabbt som i utandningsluften.

Samtidigt är kostnaden betydligt högre. Rekryteringsmyndigheten skickar sina utandningsprov till ett laboratorium för analys och betalar knappt 350 kronor styck för dessa. Priset för ett urinprov, inklusive anabola steroider, är drygt 2000 kronor. Till det kommer en ökad tidsåtgång för Rekryteringsmyndigheten eftersom ett urinprov tar 15-20 minuter längre att utföra än ett utandningsprov.

I sitt svar lyfter Rekryteringsmyndigheten fram ett möjligt alternativ till att använda urinprov i antagningsprocessen: ”Ett annat sätt att hantera problematiken med droganvändning är att introducera en tydlig policy mot alkohol och droger under utbildningen till polis och följa upp med oannonserad provtagning”.

– Det är en tanke från vår sida, men vi är inte insatta i om regelverket tillåter det, kommenterar Leif Magnusson.

Frågan om hur drogtesterna ska göras i framtiden bereds nu inom Polismyndigheten. Inget beslut är fattat än så länge.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst