Annons
Annons

Tillfälligt kollektivavtal i coronatider

Facken och Polismyndigheten har kommit överens om ett tillfälligt kollektivavtal som ska säkra polisverksamheten under coronapandemin. - Det kräver att alla tar ansvar, säger Polisförbundets förhandlingschef Niklas Simson.
15 april 2020, 00:00

Den 31 mars skulle egentligen semesterplaneringen för Polismyndighetens anställda vara klar. Men på grund av corona och den påfrestning pandemin kan komma att bli för polisen sköts den upp. Facken och arbetsgivaren var båda överens om att man behövde mer tid för att kunna säkra verksamheten. Nu är parterna överens om tillfälliga kollektivavtalslösningar som ska gälla under tiden krisen pågår. Datumet för fastställande av semesterplan är nu till 30 april.

De tillfälliga kollektivavtalsöverenskommelserna innebär bland annat att det blir lättare för arbetsgivaren att flytta på semestrar. Semester som är fastställd den 30 april kan både flyttas i förtid och avbrytas om så krävs. En ersättning om 150 kronor per flyttad semestertimme kommer att utgå och avbryts semestern ersätts den anställde med 225 kronor per timme.

”Det ska föras en dialog med såväl facket som skyddsorganisationen innan krislägesavtalet aktiveras, säger Niklas Simson.”

Möjligheterna att tidsförskjuta har också utökats. Likaså ersättningsnivåerna för tidsförskjutning. Utöver de regler som gäller nu kommer det även vara möjligt att ta ut ytterligare 40 timmar övertid per månad. All övertid som tas ut från den övertiden måste vara kopplad till coronakrisen. Coronaövertid kommer att räknas som kvalificerad övertid.
– Det kräver att ansvar tas, både på arbetsgivarsidan och på arbetstagarsidan. I överenskommelsen ingår att vi partsgemensamt kommer att följa upp hur det här används, säger Niklas Simson.

I nödfall kommer också Polismyndigheten ha möjlighet att tillämpa ett så kallat krislägesavtal, liknande det Sveriges kommuner och regioner, SKR, kan tillämpa. Det innebär bland annat att man kan frångå gällande regler för dygnsvila och veckovila.
– Men då måste arbetsgivaren kunna visa att man verkligen tömt alla andra möjligheter. Det ska föras en dialog med såväl facket som skyddsorganisationen innan krislägesavtalet aktiveras, säger Niklas Simson.

Det tror jag inte ens Anders Tegnell skulle ge sig på att försöka förutspå om vi hamnar i ett sådant läge.

Kommer poliserna få sina semestrar flyttade i stor utsträckning?

– Det är ju helt omöjligt för någon att svara på, det tror jag inte ens (statsepidemiologen) Anders Tegnell skulle ge sig på att försöka förutspå om vi hamnar i ett sådant läge. Det enda vi kan veta är att om det blir så, då har vi ett kollektivavtal som ger en skälig ersättning.

Är ni från arbetstagarsidan nöjda?

– Det finns alltid, på båda sidor, saker man hade önskat som man inte fick igenom.

Niklas Simson lägger till att man fått igenom förbättringar avseende inväxling av semester mot pensionsavsättningar som man har velat få till i det gängse kollektivavtalet.

Det innebär att den som växlar in sin semester i det fönster som kommer upp i maj kommer att kunna få 121 procent av värdet på semesterlönen i avsättningar.
– Det beror egentligen på att det är billigare för arbetsgivaren att göra avsättning till pension än att betala ut lön, säger han.

Ytterligare ett fönster för att växla in semester kommer att finnas i oktober, men då växlas ersättningen in rakt av. Däremot har möjligheten att växla in semester totalt utökats inom ramen för det tillfälliga kollektivavtalet.

Avtalet gäller fram till 31 december. Liknande förhandlingar pågår för Säkerhetspolisen, men deras semesterplan kommer att fastställas den 16 april.

Läs mer här

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst