Annons
Annons

Förhandlingscheferna om kritiken mot ob-tillägget

I avtalspaketet som presenterades på måndagen ingick en höjning av ob-tillägget på nätter. Men överenskommelsen får kritik av poliser som tycker att deras ob fortfarande är löjligt lågt. Vi bad förhandlingscheferna på Polismyndigheten och Polisförbundet kommentera.
23 juni 2020, 00:00

Enligt Mathias Berg, förhandlingschef på Polismyndigheten, var ob-tillägget inte den mest prioriterade frågan när avtalspaketet skulle sys ihop. Först kom det nya SPI-avtalet, hundföraravtalet och avtalet om beredskapstid för Norrlandspoliser.

– Och sen hade vi lite pengar kvar. Och då tyckte vi partsgemensamt att det var bra att vi lade dem på ob.

Mathias Berg. Foto Lars Hedelin.
Mathias Berg

Foto Lars Hedelin

Så det var lite det som blev över när allt annat var klart?
– Det är en lite förenklad bild, men i grova drag skulle man kunna säga ungefär så.

När det nya avtalspaketet offentliggjordes på måndagen möttes ob-överenskommelsen av kritik i sociala medier från anställda inom Polisen: ”Polisens OB är ett hån”, ”detta får mig inte att vilja fortsätta slita nätter” och ”undrar när de kommer att göra det värt att jobba obekvämt”, var några av kommentarerna.

Förhandlingschef Mathias Berg vill inte ge några förhandsbesked om hur Polismyndigheten kommer att agera i ob-frågan framåt. 
– Det är alltid svårt att veta vart avtalsrörelserna tar oss. Man måste se kollektivavtalen som en helhet. För tolv, tretton år sedan valde parterna inom polisen att satsa stenhårt på pensionslösningen, så vi har typ arbetsmarknadens allra bästa pensionsavtal. Man skulle ju kunna ha tänkt sig att vi på den tiden hade satsat på ob-tillägg i stället och haft marknadens bästa ob-tillägg.

Hur prioriterat är det för er som arbetsgivare att få upp ob-tilläggen?
– Det är svårt att svara på för det beror på vad man ska prioritera mellan.

Det lyfts ofta att Polismyndigheten har för liten bemanning på obekväma arbetstider. Kan inte höjt ob-tillägg vara en del av lösningen?
– Jo, det är något som Brottsförebyggande rådet lyfter i sin utvärdering av 8+2-modellen. Där laborerade vi med en arbetstidsförkortning, men Brå tycker att man skulle kunna arbeta med ekonomiska incitament i stället. Och jag har varit för länge i branschen för att utesluta något.

Enligt Mathias Berg gäller det att hitta rätt balans, för pengarna ska räcka till mycket.
– Skulle vi till exempel fördubbla ob-tillägget så skulle det kosta väldigt mycket pengar. Och då var vi överens med facken att givet de pengar vi hade så var det bra att vi lade dem på de sena nätterna, för där gör de bäst nytta.

Nya nivåer för ob i ASA/Polis.

Polisförbundets förhandlingschef Niklas Simson tycker att man måste se till den större bilden innan man dömer ut fackens insats i förhandlingarna. Ob-höjningen som ingick i avtalspaketet är något man fick till utöver lönerevisionen som var på rekordnivå med sina 5,7 procent, poängterar han.

Niklas Simson
Niklas Simson

– Så sett i sammanhanget att vi har nått väl över 15 procent i löneökningar under avtalsperioden, fått till ett instruktörs- och handledartillägg, och nu det här avtalspaketet, så kan man konstatera att villkoren går åt rätt håll.

Vissa jämför med andra branscher och tycker att poliser ligger dåligt till när det gäller ob-tillägg. Vad beror skillnaderna på?
– Andra branscher har helt andra avtal, och varje bransch har en helhet av avtal. Och då är det så att i vissa branscher satsar man mer på ob men kanske mindre på annat. Vi har en historik där vi valde att satsa på en pensionslösning och löste in värdet för ob. Så det går inte att titta på ett enskilt villkor och göra jämförelsen.

Hur ska Polisförbundet jobba med ob-frågan framåt?
– Vi kommer att återkomma till den i kommande förhandlingar. Det här är inte sista gången vi ger oss på ob-frågan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst