Annons
Annons

När det blir i hetaste laget

Uniform på sommaren kan bli hett. Vad ska man tänka på om man ska fotpatrullera eller spana från en bil? Vi ringde tre experter på området, för att göra dig redo att tackla värmen.
23 juni 2020, 00:00
Ketty Bengtsson
Ketty Bengtsson, områdespolis Vimmerby/Hultsfred

I Hultsfred ligger Målilla, en av två platser där den högsta temperaturen i Sverige uppmätts: 38 grader, 1947. Sedan dess har Smålandsorten varit den hetaste platsen i landet många gånger. Du som jobbar i Målilla borde vara ett självklart proffs på att hantera varma sommardagar. Dina bästa tips?

– Vi har ju kortärmade tröjor, men skyddsvästen är väldigt tät. Jag brukar ta av den när vi går in på station och ska avrapportera. Jag har hört att kollegor fått värmeutslag och eksem av västen, men inte i vår grupp.

– Jag har sommar- och vinterkängor, det är bra att det finns mer att välja på nu. Men det är märkligt att man inte kommit längre med shorts för IGV-poliser. Det finns en kjol i uniformen. Jag hade på mig den första gången i onsdags när en kollega som gillar kjolar gick i pension. Men den var rätt så snäv och inte så lätt att springa i. Men visst, väldigt stilig.

– Ha alltid vatten med. Jag har en bra chef som fyller på vattenflaskor och ställer in i bilen. Vi har väldigt bra AC också, så varma dagar spenderar vi mycket tid i bilen. Är man utomhus kan man flytta på de man pratar med till skuggan.

– Nätterna är sköna så jag brukar jobba natt på sommaren.

– Annars är valmöjligheterna inte så stora. Vi måste ha på oss uniform och väst. Främsta tipsen är alltså vatten och att sätta sig i kylan i bilarna. Annars, gilla läget.

Något varmt minne?
– Hultsfredsfestivalen var väldigt varm. Och vi jobbar alltid på Semesterracet, en jättestor biltävling. Vi går i gruset från morgon till kväll. Där kan det bli tufft, både damm och varmt.

Hur påverkar värmen din prestation?
– Inte så att man gör ett sämre jobb, men man känner att man inte vill stå i den gassande solen, så man hittar lösningar hela tiden.

Ser du fram emot årets sommarjobb?
– Ja det gör jag faktiskt. Men som ett havslän med mycket turister är vi vana vid lite evenemang. Den här sommaren blir allt lite avslaget. Det blir vardag på sommaren, så det känns lite tråkigt.

Sara Strömberg
Sara Strömberg, verksamhetsutvecklare på Polisens Utvecklingscentrum Stockholm

Några sommarnyheter uniformsmässigt?
– Som det är nu finns inte mycket specialgrejer för sommaren. Skyddsväst måste man ha, den är tät eftersom panelerna är inkapslade. Det är viktigt att miljön mellan västen och huden blir bra. Vi har försökt hitta bra undertröjor så att fukt transporteras bort från huden. Till hösten får vi en ny leverantör av ”närmast-kroppen-saker”, och bland annat ett underställ i nät som skapar en luftspalt.

– Vi har också ett utvecklingsprojekt där vi ser över om man kan sätta skyddsvästen utanför kläderna. Vi kommer ha tio personer i en förstudie och undersöka vad det har för effekt. I höst ska vi mäta belastning och göra intervjuer med 100 personer. Västen är fortfarande tät, men kan man sätta den utanför kläderna får man åtminstone ett till lager kläder emellan.

Tips att göra med befintliga medel?
– Det är viktigt att vara ren och torr upptill. Är det varmt och svettigt, ha med dig så du kan byta undertröja. I den varma miljön mellan kroppen och skyddsvästen kan du annars få svamp.

– I uniformsföreskrifterna står det numer att när man bär uniformsbyxan rak och inte drar åt kardborrebandet får man ha lågskor eller halvkängor. Då får man in luft underifrån.

När får vi se IGV-poliser i shorts?
– Polis är ett uniformsyrke. Frågan är, är omvärlden mogen för det? I dag är det sjö- och cykelpolis som får bära shorts. Om uniformsföreskrifterna ska ändras tar det lång tid, det skulle även ta tid innan shorts skulle finnas tillgängliga i lager.

Gunnar Åhlander
Gunnar Åhlander, sakkunnig Arbetsmiljöverket

Vad kan jag som polis kräva och tänka på när det är varmt ute?
– Arbetsgivaren ska alltid undersöka vilka risker som finns och åtgärda dem med hänsyn till arbetets natur. Polisyrket hör till dem där man är mer begränsad i vilka åtgärder man kan ta till, så man kan inte få det perfekt.

– Generella saker att tänka på: undvik direkt solstrålning, uppsök skugga så mycket det går. Kan man få luften att röra sig är det bra, till exempel genom att öppna fönster i bilen. Man kanske kan ha en fläkt i bilen, precis som man kan ha en bordsfläkt på ett kontor. Ha alltid tillgång till vatten. Ta pauser oftare.

– Att det kan bli för varmt under sommarhalvåret är något man hittills inte bekymrat sig så mycket om, men det kommer att bli vanligare. Fokus har legat på kyla på vintern och det kan man se i våra regler. Det finns krav på värmesystem inomhus, men inte på kylsystem.

När får jag säga stopp och belägg, jag kan inte jobba så här?!
– Det finns ingen gräns vid en viss lufttemperatur. Men om arbetet innebär omedelbar och allvarlig fara för liv och hälsa kan man stoppa arbetet. Det ska alltså inte bara vara att jag inte tycker det är så skönt att jobba. Ett skyddsombud har mer långtgående möjligheter än en vanlig arbetstagare.

Vad händer med mig när jag blir för varm?
– Det påverkar framförallt koncentrationen. Exempelvis kan en bilförare som är väldigt varm inte göra bra bedömningar och riskerar att råka ut för en olycka.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst