ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Spaningsledare Hans Melander under Åklagarmyndighetens och Polismyndighetens digitala pressträff om Palmeutredningen.

Polistraumat lever vidare trots utpekad Palmemördare

Publicerad 2020-06-10

Aktuellt – Jag trodde att det skulle vara mer konkreta saker, det som redovisades var inga nyheter. Lite besviken är jag allt, jag hoppades att det skulle komma någon sorts teknisk bevisning, säger Dag Andersson, tidigare spaningsledare för Palmegruppen.

Då chefsåklagaren Krister Petersson och spaningsledaren Hans Melander intog podiet för att genomföra en internationellt uppmärksammad presskonferens via nätet var förväntningarna skyhöga. Den upphaussade förhandsinformationen pekade mot att ny teknisk bevisning och kanske ett mordvapen skulle presenteras.

Skulle vi äntligen få veta vem som mördade statsminister Olof Palme den där februarinatten för 34 år sedan? Och skulle vi, som Krister Petersson flaggat för, få en rimligt trovärdig beskrivning av förloppet? Skulle svensk polis få ett avslut på sin största utredning?

Ett par timmar senare var den sedan länge avlidne ”Skandiamannen” Stig Engström utpekad som den troligaste mördaren och utredningen nedlagd – utan att ny bevisning kommit fram eller ett mordvapen säkrats. Ett antiklimax enligt åtskilliga poliser, jurister, journalister och andra experter. Spaningsledaren Hans Melander nämnde också under sitt anförande att Sydafrikaspåret är fortsatt intressant, men att det saknas något riktigt att ta på.

Den numera pensionerade polisen Dag Andersson var spaningsledare för Palmegruppen mellan 2013 och 2016 och är en av landets mest erfarna mordutredare. Då Polistidningen talade med honom efter presskonferensen nämnde han också Sydafrikaspåret.

– Jag trodde att det var Engström eller Sydafrika som skulle lyftas fram. Under min tid i Palmegruppen fick vi in en hel del material om Sydafrika som vi var tvungna att gå igenom och se var det passade in i det andra materialet. Det höll vi på med när jag slutade. Jag blev lite förvånad då Melander sa att det inte finns något konkret annat i materialet att utreda ytterligare, men oavsett vilket är det ju inte aktuellt om förundersökningen nu läggs ner.

Finns det mer att göra angående just Sydafrika?

– Jag vet inte men jag bli konfunderad då Melander nämnde en motivbild kopplad till Sydafrika men också sa att det inte finns något konkret. Jag känner till att det finns mer som kommit in, men jag vet ju inte om det utretts nu.

– Men jag vet att det finns en massa privatspanare som har egna teorier och beskedet på presskonferensen gjorde dem inte mindre intresserade. Jag hade hoppats att hungern skulle stillas men så blir det inte nu, snarare tvärtom. Om utredningen läggs ner kommer ju materialet att gå att begära ut och det kommer privatspanarna att göra. Sedan är det en annan sak att man måste veta vad man är ute efter. Och sedan tillkommer ju frågan om sekretess som kan finnas med i vissa lägen. Det kommer att göras någon form av säkerhetsanalys.

Hur känns det nu för dig som jobbat med Palmegruppen och andra mordutredningar under så många år?

– Det är lite förvånande att man går ut så hårt när man har så lite på fötterna. Lite besvikelse som sagt, jag hade verkligen hoppats att man kommit så långt att man kunnat lägga fallet åt sidan. Jag går ju inte runt och funderar på det numera men jag har alltid hoppats att någon skulle åtalas. Det jag velat är att man skulle få ett avslut som gjort att de flesta skulle ha nöjt sig med förklaringen. Det här gör att det kommer att fortsätta spekuleras.

Också Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, säger att hon hade hoppats på att flera frågetecken skulle rätas ut under dagen och punkt för Palmemordet i någon form skulle sättas.

– Jag hade en större förväntan på vad som skulle presenteras och hade hoppats på mer. Teknisk bevisning och kanske ett vapen. Nu har åklagaren presenterat sin version av vad som hände den natten och utifrån det tar han beslutet att lägga ner.

– Men det är ju inget som prövats i domstol och mordet är därmed inte uppklarat. En tydligare pusselbit har lagts men skuldfrågan är inte juridiskt uppklarad. Många med mig hade nog hoppats på mer.

Lena Nitz tror att svensk polis skulle ha haft betydligt bättre förutsättningar att klara upp ett liknande brott om det begicks i dag. Samtidigt understryker hon att det fanns åtskilliga skäl till att Palmeutredningen tidigt körde fast.

– Svensk poliskår och de tekniska förutsättningarna är ju helt andra än de var för 34 år sedan och vi har lärt mycket om hur man bedriver utredningar efter grova brott. Men även med hänsyn taget till den tidens förutsättningar var det mycket som gjordes väldigt fel.

Hon tror inte att spekulationerna om vem som sköt Sveriges statsminister för 34 år sedan kommer att upphöra nu.

– Vi talar om ett historiskt sår i folksjälen, men med tiden bleknar minnet. Men det kommer att vara lika många rättsexperter nu som innan som vänder och vrider på det här. Jag tror inte att detta är en slutpunkt.

Ossian Grahn