Annons
Annons

Coachar sökande inför psykologintervjun

Nystartade Amazing HR erbjuder coachning inför psykologintervjun och säkerhetssamtalet i uttagningen till polisutbildningen. - Jag ser ingen risk att vi hjälper olämpliga personer att komma in. Vi uppmanar alla att vara ärliga, säger Rebecca Swärd, en av delägarna.
19 augusti 2020, 00:00

I somras dök det upp ett inlägg i Facebookgruppen Bli polis som rörde upp starka känslor. Så pass att gruppens administratör till slut tog bort det helt. I inlägget tipsade en person om ett företag som erbjuder coachning inför psykologintervjun och säkerhetssamtalet i polisprövningen. Vissa tyckte att tjänsten var problematisk och såg det som ett sätt att köpa sig in på utbildningen genom att träna in ”rätt” svar på Rekryteringsmyndighetens frågor.

Men företagets grundare Aleksandra Karanovic och Rebecca Swärd, håller inte med om kritiken.
– Vi ger aldrig råd om vad en person ska säga utan bara hur de ska säga det på ett sätt som är mer begripligt och beskrivande, säger Rebecca Swärd som är utbildad personalvetare.
Kollegan Aleksandra Karanovic, som har en examen i arbetspsykologi, fyller i:
– Jag skulle aldrig uppmana någon att förtiga saker eller ljuga om något för psykologen. Utan det handlar om att hjälpa kandidater att ge en rättvis bild av sig själva genom att ge tydliga och utvecklade svar.

Kan du ge något exempel?
– Jag kanske ber en kandidat att berätta om sina relationer för att få en bild av om personen har ett socialt nätverk att luta sig emot. Om personen bara svarar att den har två föräldrar som heter Linda och Nisse så ber jag den utveckla. Vad gör ni när ni träffas i familjen? Vilken typ av relation har du till din pappa?

så funkar coachningen

Amazing HR erbjuder coachning inför två av momenten i polisprövningen: psykologintervjun och säkerhetssamtalet. Coachningen för ett moment kostar 2 000 kronor och tar två och en halv timma.

Kandidaten får göra en träningsintervju som ska efterlikna antingen psykologintervjun eller säkerhetssamtalet i polisprövningen. Därefter ger coachen muntlig och skriftlig återkoppling.

Företaget har hittills coachat ett tiotal personer.

Källa: Amazing HR.

Rebecca Swärd ansvarar för coachningen inför säkerhetssamtalet eftersom hon har erfarenhet av att rekrytera till säkerhetsklassade tjänster på riksdagen. Hon säger att det handlar om att ställa öppna frågor – inte att mata personer med de rätta svaren.

– Om en kandidat skulle säga att den har varit engagerad i en extrem organisation. Då blir min återkoppling: Bra att du säger det eftersom det är en risk som kan vara intressant. Men var noga med att förklara om du i så fall har avslutat engagemanget och förändrats sedan dess.

Om man har jobbat med att hålla i säkerhetssamtal – är det okej att sprida vidare information om hur de går till och vilka frågor som ställs?
– Det gör vi inte eftersom frågorna i ett sådant samtal varierar beroende på vilken tjänst som ska tillsättas. Jag gör mina egna intervjuguider utifrån min egen erfarenhet. Jag har inte tagit med mig frågorna någonstans ifrån och använder inte någon annans material.

Enligt Amazing HR:s marknadsföring är coachningen utformad för att efterlikna de faktiska prövningsmomenten. Men hur mycket vet coacherna om hur prövningen går till och hur Rekryteringsmyndigheten gör sina bedömningar? Prövningen omgärdas trots allt av mycket sekretess. I den delen hänvisar coacherna till sina erfarenheter inom HR.

– Jag kan kompetensbaserad rekrytering utan och innan och det är den metod som många myndigheter jobbar efter. Sedan har jag utformat intervjun efter de egenskaper som Polismyndigheten skriver är viktiga för en polis, säger Rebecca Swärd.

Företaget har också använt sig av Aleksandra Karanovics c-uppsats som handlar om vilka personlighetsegenskaper som anses vara nödvändiga inom polisyrket. Den skrevs på den tiden då poliser höll rekryteringssamtal med sökande till utbildningen.
– Nu är det elva år sedan jag skrev den, men då träffade jag poliser som jobbade med detta och frågade rakt ut hur samtalen gick till.

Blir det inte orättvist om vissa sökande får den här träningen medan andra får komma helt oförberedda till prövningen?
– Vi ser det här som klassisk intervjuträning, och det är ju något som till exempel fackförbund erbjuder sina medlemmar som söker jobb. Vi kan inte garantera att alla har samma förutsättningar i polisprövningen, utan ser det som att vi erbjuder en tjänst som kan vara till nytta för människor.

Polistidningen har bett Rekryteringsmyndigheten att kommentera den tjänst som Amazing HR erbjuder. I ett mejl skriver myndighetens chefspsykolog John Hermiz bland annat följande:
”Rekryteringsmyndigheten rekommenderar att man förbereder sig fysiskt inför prövningen, men när det gäller psykologsamtalet är det viktigaste att man svarar ärligt och uppriktigt på frågorna. Våra psykologer är mycket erfarna och kan oftast se om svaren är intränade eller tillrättalagda.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst