Annons
Annons

Fackets krav: Fler ska få ersättning vid personskada

Nu har fack och arbetsgivare bytt krav inför avtalsrörelsen. Polisförbundet prioriterar lönefrågan. Men också att poliser som skadar sig under övning och utbildning lättare ska få ersättning.
22 september 2020, 00:00

I dag har OFR S/P/O och Arbetsgivarverket växlat krav inför förhandlingarna av nya centrala statliga kollektivavtal. Lönefrågan är som brukligt prioriterad. Facken vill ha en utveckling i krontal och som lägst i nivå med märket, och individuella garantier.

Ett nytt krav i avtalsrörelsen berör ersättning vid personskada via Personskadeavtalet, PSA. Avtalet gäller statligt anställda, men facken ser en brist som berör främst de som övar praktiskt, som polis, försvar, tull och kustbevakning.

Niklas Simson, förhandlingschef Polisförbundet, säger att man vill att avtalet ska göra att anställda är fullt försäkrade även under övning och utbildning.

– I dag finns det begränsningar. Om du råkar ut för olycksfall ska två kriterier vara uppfyllda: det ska vara oförutsett och plötsligt. Övning och utbildning kan inte påstås vara oförutsett, vilket ger problem vid hanteringen av personskadeärenden, säger han.

Arbetsmiljöyrkandena har i år en större plats i och med corona. De berör främst den psykosociala arbetsmiljön och praktiska förutsättningar för att jobba på distans.

Ett vanligt år hade avtalsrörelsen varit igång redan. På grund av corona har förhandlingarna skjutits fram och börjar i november. När förhandlingarna mellan OFR S/P/O och Arbetsgivarverket är klara startar de mellan Polisförbundet och Polismyndigheten, vilket blir som tidigast 30 november.

– Viktigast för polisens vidkommande är att vi får ett löneavtal på plats så att vi kan fortsätta uppvärderingen av svensk polis. Och att vi får försäkringsfrågan löst så man kan känna sig trygg i sitt arbete, säger Niklas Simson.

Avtalsrörelsen: Så bestäms din lön och andra villkor

Först kommer fackförbunden inom staten fram till gemensamma krav för anställda inom hela staten, inte bara för poliser.

Polisförbundet samarbetar inom OFR (Offentliganställdas förhandlingsråd) med fackförbunden Tull-Kust, Officersförbundet, ST, Vårdförbundet, Lärarförbundet, Ledarna och Försvarsförbundet. Detta samverkansorgan kallas OFR S/P/O.

Kraven förhandlas med Arbetsgivarverket och leder till ett centralt avtal (Rals) för alla statsanställda. Avtalet är mer generellt.

När Rals-avtalet är tecknat förhandlar Polisförbundet, utifrån dess riktlinjer, med Polismyndigheten och Säkerhetspolisen om mer specifika frågor som lön, arbetstid och semester.

Var och ens lön förhandlas sen ute i regionerna.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst