ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut i december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Riikka Ylijukuri

Förslaget: Ett elchockvapen per patrull

Publicerad 2020-09-10

Aktuellt Elchockvapen till minst en polis per patrull. Det förslag till beslut bereds just nu inom Polisen. Vapnet ska inte vara personligt utan kvitteras ut inför varje arbetspass.

Sedan 2018 pågår en försöksverksamhet med elchockvapen i delar av polissverige, och erfarenheterna är övervägande positiva, som Polistidningen skrivit om tidigare.

Nu bereder Polismyndigheten ett beslut om att elchockvapen ska bli ett ordinarie våldshjälpmedel för poliser i hela landet från 1 januari 2021. Per Värdig, projektledare för försöksverksamheten, betonar att det fortfarande är ett förslag till beslut om ett införande.

Om det blir verklighet kan de som använder elchockvapen i försöksverksamheten fortsätta. För de andra kommer det ta tid att köpa in och utbilda. Allt ska dock vara på plats senast 31 december 2024, enligt förslaget som projektet föreslår.

Vapnet föreslås inte bli personligt utan ska kvitteras ut inför varje arbetspass. Att man ska lämna tillbaka sitt vapen har gällt också under försöksverksamheten.

– Det är framförallt personal i yttre tjänst som ska ha det. I normalfallet föreslår projektet att minst en polis per patrull ska vara utrustad med elchockvapen, säger Per Värdig.

Alla poliser i yttre tjänst föreslås utbildas för att få bära och använda vapnet.

Ett elchockvapen.


I försöket har vapenmodellen fått både ris och ros. Finns det utrymme för förbättringar i en upphandling?

– I en eventuell kommande kravställning kommer myndigheten beakta vad som framkommit under försöksverksamheten vad avser den modell som använts under försöket.

Planen är att fatta beslut under oktober. Polistidningen får inte se underlaget till beslut eftersom det är under beredning.