Annons
Annons

”Ingen behaglig upplevelse att dra ner byxorna då”

Hur göra när man blir kissnödig på span? När det tränger på vid en vägavspärrning? Är det okej att låna toan när man knackar dörr? Trängande behov i trängande fall är något besvärliga, men för poliser i yttre tjänst ofrånkomliga.
8 september 2020, 00:00

För att få hjälp med frågorna om toabestyr för poliser passar ingen bättre att fråga än Björne Olsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket och tidigare polis i Stockholm. I stora drag kan man säga att det inte i detalj är reglerat vad som gäller för poliser i yttre tjänst.
– Lagen säger inte exakt vad arbetsgivaren måste göra, men den säger att arbetsgivaren måste se över frågeställningen. Det går inte att tvinga arbetsgivaren att bygga toaletter överallt, men det finns alla möjliga lösningar, det är inte rocket science.

DIN RÄTT TILL TOA

● Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2009:2 Arbetsplatsens utformning reglerar din rätt till toa. Där står bland annat att personalutrymmenas placering ska vara anpassad till arbetets natur. Det innebär att det är acceptabelt att arbetstagare utomhus har längre avstånd till personalutrymmen än arbetstagare inomhus.
● På ett kontor är ett lämpligt antal toaletter en toalett för varje påbörjat 15-tal arbetstagare.
● Föreskriften innebär inte att det är nödvändigt att ordna skilda toaletter för män och kvinnor.

Björne Olsson rekommenderar att poliser i yttre tjänst träffar överenskommelser med ställen där man kan dela faciliteterna. Till exempel med aktörer i kollektivtrafiken, där busschaufförer har toaletter vid ändstationer. Eller med restauranger, hotell eller offentlig verksamhet, som kommunhus.
– De flesta har inga problem med att poliser använder toaletterna. Det är en trygghet för dem. I polisområden där det är glest mellan toaletterna blir det däremot mycket på det personliga individplanet att planera sina toabesök.

Om man knackar dörr tycker Björne att man kan fråga om man får låna toaletten, precis som hantverkare gör. Om man har en längre kommendering eller om man kör en sträcka tillräckligt frekvent kan man sätta upp tillfälliga toalettlösningar, som bajamajor.
– Men mitt tips, eftersom jag har erfarenhet, är att undvika specifikt polisiära bajamajor. Det finns risk för att de blir välta och vandaliserade.

En annan idé han har är att inreda en ledningsbuss med någon typ av toalett. Och att man kör ut den och låter den få bli en slags ambulerande bajamaja, till exempel vid vägavspärrningar.

Han betonar att poliser så lite som möjligt ska använda allmänna toaletter eftersom det finns risk för smittspridning, även efter covid-19.

Vad har du för egna toalettminnen från tiden som polis?
– När jag var på Jakobsbergspolisen var Maskeradligan aktiv, ett våldsamt gäng med automatvapen. Det blev avspärrningar vid ett antal tillfällen,
avsides och nattetid. Då var det naturen som gällde. Men då var man avsides och kunde vara privat.

Mikael Hannu.
Mikael Hannu, områdespolis/utredare, lokalt skyddsombud

”Man kan alltid klämma ut lite”
– När man är ute till fjälls med en skoterpatrull är det inte alla gånger roligt. Men att göra sina behov är en av de måste-uppgifter man har, och då blir det paniksituationer ibland. En gång var det snöstorm, på gränsen till orkan, men det man har inom sig måste ju ändå ut. På läsidan av en stuga fick vi gräva en grop, sitta som ripor och göra våra behov och sedan skotta över. Jag har hört om kollegor som pinkat i petflaskor. En gång fick en bekant till mig skära upp grenen på skoteroverallen, att få av sig den är inget man gör i ett nafs. Ibland måste man skratta åt det hela. Det är lite humor i det också.

 – Det gäller överlag att vara väl förberedd. Ska man upp på fjället eller köra långt ser man till att göra sina behov före. Man kan alltid klämma ut lite. Det är viktigt att förebygga, i andra hand får man akutlösa det hela.
– Annars har vi mycket natur här uppe, och kan använda den. Det kommer inga bilar och är ofta mörkt. Det gäller att ha med sig papper, kanske intimservetter, och att göra det snabbt om det är kallt. Eller om det är mycket mygg. Det är ingen behaglig upplevelse att dra ner byxorna då. Är det 40 grader kallt, behåll ett lager kläder över knäna.

– I regel går det alltid att lösa om man behöver låna en toalett. Finns det ett ljus någonstans finns det gästvänlighet och toa, och som polis får du alltid låna den. Folk här är så otroligt tacksamma att bara se en polis och det finns inte samma misstänksamhet som i storstaden. När du kommer ut från toa finns det kanske kaffe och smörgås.

Hanna Hansson Fransson.
Hanna Hansson Fransson, huvudskyddsombud Kalmar Kronoberg

– När jag jobbade i yttre tjänst så minns jag att toalettbesöken fick genomföras i förebyggande syfte för att undvika att behöva sätta mig ute i det fria på mer eller mindre lämpliga ställen. Som kvinna har man dessutom mens ibland vilket gör att de sanitära kraven ökar markant.

– Man kan ju skämta lite om detta, men frågan om möjlighet för personal i yttre tjänst att lätta på trycket är relevant. Det är en arbetsmiljöfråga att hinna gå på toaletten likväl som att ta paus och hinna få i sig mat under ett arbetspass. I områden med stora avstånd har poliserna inte möjlighet att åka in till stationen efter varje ärende vilket gör att det krävs uppfinningsrikedom för att justera vätske- och tarmbalansen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst