Jag har länge pläderat för att riksdagspartierna behöver gå samman och ta gemensamt ansvar för att lösa de problem som alla är rörande överens om behöver lösas. De måste inse att läget är för allvarligt för att använda kriminalpolitiken till partipolitisk positionering och röstfiske. Här måste alla kavla upp ärmarna för att hitta lösningar som inte bara fungerar utan som också utgår från ett helhetstänk där alla berörda aktörer finns med i ekvationen.
I ett sådant helhetstänk skulle det tydligt framgå att om politiska beslut tas för att Polismyndigheten ska växa, då kommer det så småningom att synas i landets häkten, hos Åklagarmyndigheten och hos landets domstolar. Slutligen kommer det också att synas i landets fängelser – som inte bara ska ha rätt antal platser utan också resurser nog för att på bästa sätt kunna jobba för att förebygga återfall i brott.
Svårare än så är det inte. Men ändå så otroligt svårt.
Därför ska Polisförbundet bli mer aktiva inom kriminalpolitiken. Vi är och förblir ett yrkesförbund med huvudfokus på högre löner, bättre villkor och bättre arbetsmiljö – själva anledningarna till att det här fackförbundet en gång bildades. Men vi ska också bli bättre på att tala om för politikerna vad våra medlemmar behöver för att göra ett riktigt bra jobb. Det handlar självklart om sådant som rätt resurstilldelning och rätt lagstiftning, men det handlar också om att andra aktörer som vi lever i varierande grad av symbios med har vad de behöver. Och om att vår samverkan fungerar som den ska och är utan hinder.
På Polisförbundets kongress i september tog vi därför inte bara beslut om en rad viktiga motioner och om nya lönepolitiska, arbetsmiljöpolitiska och yrkespolitiska program. Vi tog beslut om ett kriminal– och yrkespolitiskt program. Genom den breddningen vill vi bli ännu mer aktiva i vårt arbete för att svensk poliskår ska få bästa möjliga förutsättningar att hjälpa, skydda och ställa till rätta.
För det är ni, våra medlemmar, som inte bara utgör samhällets yttersta känselspröt, utan som ofta också har svaret på hur saker kan göras bättre. Det är ni som lyfter blicken och ser hur poliskårens möjligheter att utföra sitt viktiga samhällsbärande uppdrag kan stärkas genom att man inte bara ger oss, utan även andra, bättre förutsättningar.
Det är ur era klokskaper, sprungna ur unika polisiära erfarenheter, som vår gemensamma framtidskraft kommer och det är den som gör att andra tycker att vi är värda att lyssna på. Låt oss fortsätta så. Låt oss vara de som kommer med lösningarna.