Annons
Annons

Lägre sjukfrånvaro än väntat

Corona är inte längre en nationell särskild händelse. Den största lättnaden för kommenderingschefen är att personalfrånvaron inte blev så hög som väntat.
13 oktober 2020, 00:00

Den nationella särskilda händelsen inleddes i mitten av mars. Detta för att säkra att polisen skulle kunna utföra sitt jobb även om många medarbetare blev sjuka. Den avlutades 5 oktober eftersom man tycker att den ordinarie polisverksamheten är redo att ta över ansvaret.

Är faran över?
– Inte över på något sätt alls, utan nu har vi har stött upp linjeverksamheten och tagit en del beslut som gör att Polismyndigheten lättare kan stå emot ökningar av personalfrånvaro. Vi fick inte så stort bortfall som vi trodde, det är den största lättnaden i nuläget. Men det finns en möjlighet att växla upp igen, säger Per Engström, som var nationell kommenderingschef, nu sektionschef för ordning och säkerhet vid Noa, nationella operativa avdelningen.

Vad är en NATIONELL särskild händelse?

… kan inrättas om något inträffar som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för.

Det kan underlätta om man till exempel snabbt behöver stärka en viss del av verksamheten eller omfördela resurser.

Nationella operativa avdelningen, Noa, ansvarar för hanteringen av de nationella särskilda händelserna.

Exempel på saker man gjort i den särskilda händelsens namn är ändrad semesterplanering, inköp av skyddsutrustning så man nu har ett förråd och att man prioriterat i utbildningarna. Man har även möjliggjort för hemmajobb. Poliser i inre tjänst har också förberetts för yttre tjänst.
– Men de behövdes inte till det. Den yttre tjänsten har löpt på bra.

Det nationella huvudskyddsombudet Patrik Danielsson är lugn med att den särskilda händelsen stängs.
– Men det innebär att alla beslut och riktlinjer, till exempel vad gäller att jobba hemifrån och om sanering av arbetskläder, gäller också fortsättningsvis. Även om den nationella staben är avvecklad. Nu har regionerna att omhänderta det själva.

Skyddsorganisationen inom Polisen ska göra en egen uppföljning av coronaarbetet, vilken Patrik Danielsson inte vill föregå.
– Men jag är starkt kritisk till att skyddsorganisationen inte gavs möjlighet att fullt ut delta i den nationella särskilda händelsen. Vi har fått gehör för våra frågor allteftersom, men det har tagit onödigt lång tid, krävdes onödigt mycket arbete och hårda diskussioner för att nå dit.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst