Annons
Annons

”Skulle kunna vara etnisk diskriminering”

När polisstudenten var klar med aspiranten fick hon beskedet att hon inte får fortsätta utbildningen. Det kan handla om etnisk diskriminering, menar Polisförbundet.
26 oktober 2020, 00:00

I slutet av september fick studenten veta att hon ska avskiljas från polisutbildningen, enligt beslutsprotokollet för att säkerhetsskyddsavdelningen beslutat att hon ”inte kan vara placerad i säkerhetsklass”.

Polisförbundet överklagar Polismyndighetens beslut. Utbildningen är i slutskedet, och förbundet menar att det som återstår är okontroversiellt.

– Hon ska skriva ett slutarbete om valfritt ämne, det är ingen säkerhetshotande verksamhet och beslutet om säkerhetsklass saknar relevans, säger Jonas Wiberg, förbundsjurist på Polisförbundet.

Överklagandet handlar bara om att hon ska få gå klart utbildningen.

– Om hon ska anställas som polis är en annan fråga, säger han.

Förbundet menar också att bara för att man förlorar sin säkerhetsklass under utbildningen innebär det inte per automatik att man kan förlora sin utbildningsplats. Det är i stället de faktiska omständigheterna som ska avgöra. Enligt Polisförbundet vet varken förbundet eller studenten varför hon blev av med säkerhetsklassningen.

– Det är problematiskt eftersom vi inte kan göra en rättslig bedömning, men vi kräver i nuläget inte att veta varför. Det vi vill nu är att hon ska få gå klart utbildningen.

Förbundet menar att Polisens beslut skulle kunna grunda sig på studentens bakgrund och etnicitet. Det skulle därför kunna vara etnisk diskriminering.

Vad grundar ni det på?
– Hon har irakiska föräldrar, ett annorlunda namn, pratar arabiska, bär huvudduk. Hon har en annan etnisk bakgrund.

Ingen konkret händelse?
– Vi vet hennes bakgrund, det räcker i nuläget. Det finns inget annat som tyder på att hon är olämplig.

Att hon blev av med säkerhetsklassningen?
– Den vet vi ju inte vad den beror på.

Polismyndigheten vill inte ge någon intervju då ärendet är pågående i Personalansvarsnämnden, Pan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst