Annons
Annons

Kräver fungerande tvättrutiner

Man ska inte behöva tvätta sin nerspydda uniform hemma, anser skyddsombuden i region Syd och kräver åtgärder.
19 november 2020, 07:41

Deras krav är att poliser ska kunna tvätta sin uniform eller civila kläder från yttre tjänst på ett säkert sätt, och att det ska finnas reservpersedlar när man behöver. Enligt skyddsorganisationen har tvättfrågan varit ett problem länge, men blev mer akut i och med covid-19. Man lämnade därför i våras in en begäran om åtgärder till arbetsgivaren, vilket lett till en arbetsgrupp.

Åsa Wulff
Åsa Wulff, huvudskyddsombud nordvästra Skåne

– Jag vet inte vad vi kommer komma fram till, men en lösning skulle kunna vara att ha lite av varje: tvättmaskiner på stationen, ett tvätteri att kunna lämna in till och tillgång till extrauniformer, säger Åsa Wulff, huvudskyddsombud nordvästra Skåne.
En sak man kommit en bit på väg med i samband med covid-19 är tillgången till extrauniformer.

TVÄTTUPPHANDLING

En nationell upphandling av tvätteritjänster pågår och avtal beräknas vara klart till 1 mars 2021.

Avtalet bygger huvudsakligen på arresternas behov, men omfattar även tvätt och impregnering av uniformer, tvätt av overaller (mc och verkstad), ”inhouse”-textilier och skrädderitjänster.

Hur man i dag tvättar sina arbetskläder ser olika ut i regionen. Några stationer har tvättmaskin, andra kan lämna in på tvätteri. De flesta tar hem tvätten, enligt Åsa Wulff. Man lämnar ogärna in på tvätteri eftersom det tar några dagar innan man får tillbaka kläderna. Och det upplevs krångligt att fixa med tvätt om man går av mitt i natten.

– Vi har haft tillfällen när medarbetare fått ta hem misstänkt kontaminerade kläder.

Som polis i yttre tjänst kan du räkna med att dina kläder är kontaminerade efter ett arbetspass, menar hon.
– Vi är på ärenden där kräk, urin, droger och blod är vanligt. Vi är på bränder, sjukhus, i bostäder och trafikolyckor. Jag tycker inte man ska behöva tvätta nerblodade kläder tillsammans med barnens kläder hemma.

Förutom att det är ofräscht menar hon att det finns risk för att sprida smitta eller farliga partiklar, speciellt i flerbostadshus.

Arbetsgivaren ser problemet.
– Vårt uppdrag är att hitta en lösning som fungerar i hela regionen, både i vardagen och vid mer tillspetsade situationer som covid-19, säger Karim Ottosson, polisintendent och ansvarig för arbetsgruppen.

vad säger föreskriften?

”Tilldelade uniformspersedlar och tjänstetecken ska vårdas väl. För skötsel och tvätt av uniformspersedlar och tjänstetecken ansvarar den som har tilldelats uniformen.”

Ur PMFS 2018:12, FAP 798-1

En rundringning till andra regioner visar att tvättlösningarna ser olika ut i landet. Polismyndighetens kommunikationsavdelning hänvisar till föreskriften där det står att för skötsel och tvätt av uniformen ansvarar den som tilldelats den. Ett resonemang Polisförbundets nationella skyddsombud Patrik Danielsson inte ger mycket för.

– Att säga att tvätt är den enskildes ansvar tycker jag är direkt oansvarigt. Det finns självklart ett ansvar för den enskilde polisen att vårda sin uniform, men jag anser att det är arbetsgivarens skyldighet att ordna tvättmöjligheter. Sunt förnuft säger att ingen vill släpa med sig en uniform fylld av spyor, urin och annat mysigt till sin tvättmaskin i hemmet och dela med övriga familjemedlemmar.

Han tycker det ska finnas tvättmaskiner på arbetsplatsen eller tvättservice 24/7 på extern inrättning, förutom att arbetsgivaren ska omhänderta hur man sanerar kläder om de blir kontaminerade.
– Tittar man på räddningstjänsten finns en stor skillnad. Vi befinner oss ofta på samma platser, men de har oerhört strukturerat hur man sanerar sin personal. Polisen däremot har inte väl fungerande rutiner för detta.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst