Annons

Annons

”Det här är ingen krigsförklaring”

Hälften av poliserna blev utan lönepåslag när arbetsgivaren rundade facket och fördelade 360 miljoner efter eget huvud. Men när vreden har lagt sig kommer medarbetarna se att satsningen gynnar hela kåren. Det hoppas Micael Säll Lindahl, regionpolischef i Nord.
4 december 2020, 09:56

Polistidningen hade helst intervjuat rikspolischefen om årets polislönesatsning, men myndighetens nationella mediecenter hänvisar oss till Micael Säll Lindahl.

Micael Säll Lindahl. Foto: Lars Wahlberg.
Micael Säll Lindahl

Foto: Lars Wahlberg

– Ni får nöja er med mig, konstaterar han när vi får kontakt på telefon.
Micael Säll Lindahl sitter trots allt i Polismyndighetens nationella ledningsgrupp och i rikspolischefens löneförhandlingsråd, så han har varit djupt involverad i fördelningen av de 360 miljonerna. Han har också tagit på sig att förklara och försvara satsningen, bland annat på Twitter där kritiken från vissa poliser har varit hård.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Både positivt och negativt, och det hade vi förväntat oss också. De som inte träffas av satsningen är besvikna, och de som får ta del av den är positiva. Så kan man väl förenklat svara.

Så hur tänkte ni när ni fördelade de här miljonerna?
– Vi ville lägga pengarna på de funktioner där många poliser börjar sin karriär, det vill säga på IGV och som utredare på jouren eller inom mängdbrott. Och skälet är att vi har en för stor personalomsättning i de funktionerna.

polislönesatsning

Riksdagen har beslutat om ett extra budgettillskott till Polisen på 360 miljoner kronor per år för perioden 2019 – 2021. Pengarna ska gå till höjda polislöner. Förra året fördelades pengarna gemensamt av arbetsgivaren och Polisförbundet. Men i år har arbetsgivaren tagit ett ensidigt beslut.

Är det inte bra att poliser går vidare i karriären efter ett tag?
– Jo, det kommer alltid finnas en genomströmning från de här funktionera vidare in i utredningssystemet och resten av polisverksamheten. Men den rörlighet vi har nu är osunt snabb. Man är bara några år i yttre tjänst och hinner inte ens lära sig jobbet.  Det gör att man inte heller har med sig den kunskap som man behöver när man går vidare.

Hur vet ni att det är låga löner som är problemet?
– För att vi hör allt för många berätta det. Det finns många exempel.

Vissa menar att satsningen är kontraproduktiv om man vill få poliser att stanna i yttre tjänst. Några tusen mer i grundlön är kanske precis vad de behöver för att ha råd att gå in och jobba dagtid utan ob-ersättning. Vad säger du om det?
– Jag säger inte att de har fel. Men som arbetsgivare vill man att så stor del som möjligt av den anställdes ersättning ska komma i form av individuell grundlön. Det är den som genererar pengar i de återkommande revisionerna. Och som chef vill man ha mycket pengar att jobba med när individens lön ska sättas. Då kan man ge tydlig återkoppling på bra prestationer. Det får inte bli småpengar därför att resten sitter fast i ob-ersättning och andra tillägg.

Kommer det att vara er inställning även framöver? Att ni inte vill lägga pengar på ob?
– Det här är vår grundläggande inställning, men vi säger inte att vi absolut inte kan prata om ob-ersättning och vilken nivå den ska ligga på.

Du säger att det är viktigt med individuell lönesättning utifrån prestation. Men de 360 miljonerna gick i år till poliser i vissa funktioner oavsett hur de hade presterat. Hur går det ihop?
– Den här gången var vår ambition att ändra lönestrukturen kopplat till vissa grupper där vi har stor personalomsättning och där vi ser att funktionerna har varit för lågt lönesatta med tanke på innehåll, svårighet och ansvar. Det handlade om struktur, inte att värdera enskilda individer. Men de här löneförhöjningarna kommer att ligga till grund för kommande revisioner där lönen sätts individuellt.

Hur blir det för dem som nyanställs i funktionerna. Kommer de att gå in på samma nivåer som kollegorna som har fått del av satsningen?
– Något sådant beslut finns inte för de som nyanställs som polisassistenter. Tanken är att de som kommer in senare ska ha KUV-systemet som grund för sin löneutveckling. De kommer inte att gå in på den högre nivån, men de kommer veta att om de följer en normal kurva i sin kompetensutveckling så kommer lönen att följa med.

Vi hör om poliser som har tappat sugen och vill sluta för att de hamnade utanför lönesatsningen. Hur ska ni tackla det?
– Det är ju baksidan av myntet. Om man vill ändra lönestrukturen kan man inte höja allas lön. Och jag kan förstå om vissa uppfattar det som en nedvärdering, men det är inte det. Det handlar om att uppvärdera dem som befinner sig längst ut i verksamheten, så att de vill jobba kvar och vi kan locka andra att söka sig till oss. Jag hoppas att de flesta, när den värsta vreden har lagt sig, kan se att det här är bra för helheten

Mikael Damberg. Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet
Mikael Damberg

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

När inrikesminister Mikael Damberg besökte Polisförbundets kongress i höstas sade han att polislöner inte ska sättas av politiker, utan av parterna tillsammans. Polisförbundets roll är att argumentera och debattera mot arbetsgivaren, som han uttryckte det.
– För ni vet var pengarna ska hamna, vilka grupper som har det tuffast och hur vi ser till att det inte uppstår ojämlikhet mellan olika grupper av poliser, sade ministern.

Fackliga representanter menar att Polismyndigheten gjorde precis tvärtom när den beslutade ensidigt om fördelningen av årets 360 miljoner. Enligt Micael Säll Lindahl handlade det om ren tidsbrist.
– För oss var det en stor övning bara att komma överens på arbetsgivarsidan. Det var en krass kalkyl att vi inte skulle hinna koordinera oss med Polisförbundet om pengarna skulle ut i tid.  Men det är ingen krigsförklaring eller långsiktig idé. Vi har inte stängt dörren för att jobba med Polisförbundet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst