Munskydd, skyddsplast och riktlinjer för gymmen

I helgen rapporterades att antalet coronarelaterade anmälningar om tillbud och arbetsskador inom Polisen passerat 1 000. För nio månader sedan pratade vi med poliserna Emma, Veronica och Sofie. Vi ringde upp dem igen för att höra hur läget är i dag.
15 december 2020, 08:08
Emma, IGV Uppsala
Emma, IGV, Uppsala

Hur ser det ut hos er? Känner du till några anmälningar om tillbud och arbetsskador?
– Jag tror att det finns ett mörkertal som inte syns i TT:s siffror. Så sent som i går på utsättningen sade vi att vi borde bli bättre på att skriva tillbud när vi har hanterat personer med corona, även när ingen har smittats vad vi vet.

Vad har gjorts för att säkra arbetsmiljön hos dig sedan sist?
– I november fick vi kit med munskydd och visir som komplement i bilarna, vilket uppskattas. Tidigare under hösten satt jag och en kollega i skyddsmask, skyddsoverall och full utrustning i två timmar när vi skulle förflytta en ungdom, som hade tydliga coronasymptom, åt socialtjänsten. Försvarsmakten har en fältflaska med en slang som är kompatibel med skyddsmasken så att man kan dricka. Men det har inte Polisen.

Hur känner du själv, är du orolig för att bli smittad, eller över något annat?
– Nej, jag har nog känt mig ganska lugn hela tiden. Det jag är orolig för är att smitta andra, mina föräldrar till exempel. Ett problem som vi märker är att säkerhetsrutinerna tar mycket tid som man kanske inte räknar med. Det kan bli mycket övertid när vi ska sanera oss själva och bilarna efter ett pass.

Veronica, HSO i ...
Veronica Karlsson, huvudskyddsombud, Jämtland

Hur ser det ut hos er? Känner du till några anmälningar om tillbud och arbetsskador?
– Jag har inte koll på hur många de är, men de är fler nu än i våras. Verksamheten funkar fortfarande, men fler har blivit smittade. Någon av en kollega som hade covid utan att veta om det. En annan under en handräckning av en misstänkt smittad, men den informationen hade inte gått fram till RLC (regionledningscentralen, reds anm). I höstas hade vi någon skoterutbildning där kollegor smittades.

Vad har gjorts för att säkra arbetsmiljön hos dig sedan sist?
– Utbildningar är inställda. Fler jobbar hemma nu än i våras, arbetsgivaren har lite ändrat inställningen till det. I dag säger man att den som kan jobba hemma ska göra det, så de som måste vara på jobbet kan vara där på ett bra sätt. Vi har gjort en riskbedömning på vårt gym i Östersund och gjort upp riktlinjer för hur man vistas på gymmen. Glesat ur i matsalen så man inte sitter för många. Utsättningar ska hållas i utrymmen där man kan hålla avstånd. Vi har skyddsmask 90, men den upplevs bökig. Det är tufft att andas i den och man har begränsad sikt. Vi har fått ut munskydd också, men jag vet inte i vilken uträckning det används.
– Nu är frågan hur det kommer bli i Åre. Vi får se om det blir samma rusch som det brukar.

Hur känner du själv, är du orolig för att bli smittad eller över något annat?
– Nej, jag är inte orolig för att bli smittad. Om jag inte redan haft covid vill säga, vissa känner inte av någonting. Men nej, jag är inte orolig för det eller något annat.

Sofie, barnförhörsledare Helsingborg
Sofie, barnutredare, Helsingborg

Hur ser det ut hos er? Känner du till några anmälningar om tillbud och arbetsskador?
– Inte nu, men i våras. Det gällde ett ärende där vi skulle hämta någon till förhör som hade symptom.

Vad har gjorts för att säkra arbetsmiljön hos dig sedan sist?
– Vi har inte längre fysiska veckomöten med hela avdelningen. Vi arbetar hemifrån när vi har möjlighet. Antal personer i monitorrummet har begränsats vid barnförhör och vi använder oss mer av att koppla upp på länk. Det finns tillgång till munskydd i monitorrummet. I våra vanliga förhörsrum på polishuset finns skydd i plast mellan.

Hur känner du själv, är du orolig för att bli smittad, eller över något annat?
– Jag är nu hemma med bekräftad covid-19, så jag är inte orolig nu. Men jag var lite orolig innan i och med att jag träffar många personer i mitt arbete. Och som barnförhörsledare träffar jag barn från många olika skolor och där har vi inte skyddsplast mellan oss.

Emma Eneström
Per Hagström
Linnéa Klint

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst