ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 1. Den delas ut i februari till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Johan Ek.

Ljungbypolisen får 270 000

Publicerad 2021-01-12

Aktuellt Polisen, ambulansen och räddningstjänsten lämnade över 270 000 kronor till polisen i Ljungby som skadades allvarligt under en trafikinsats.

Dagen före nyårsafton kom polisen, ambulansen och räddningstjänsten hem till Olof och familjen och överlämnade 270 000 kronor. Olof är polis och skadades allvarligt i samband med en trafikdirigering på E4:an i Ljungby en kväll i november. Han föll sex meter från en bro och skadade båda ben, handen och ansiktet. Nu genomgår han rehabilitering för att kunna komma tillbaka till jobbet.

Bakom insamlingen står Blåljus i samverkan, en insamlingsstiftelse för polis, kustbevakning, tull, räddningstjänst, Sar och ambulans. Deras insamlingar går till kollegor som drabbats av något i tjänsten.

Blåljuskollegor på väg hem till Olof. Foto: Johan Ek.

Det var Anders Hallqvist, styrelseledamot och områdespolis i Uddevalla, som läste om Ljungbyolyckan, kontaktade berörda för att kolla om intresse fanns, och startade insamlingen. Runt 2 000 givare gav en slant.
– Pengarna är en del av det, men minst lika viktigt för den drabbade är uppmärksamheten runtomkring. Alla krya på dig-hälsningar och inlägg på Facebook är en del av rehabiliteringen.

Vid insamlingar får oftast den drabbade hela summan själv, men en gång bestämde man ihop med kollegor till en drabbad polis att en liten del skulle gå till en spahelg.
– Resten gick som vanligt för att täcka vardagliga kostnader som försäkringen inte täcker. Det har handlat om att någon i familjen vill vara hemma en extra månad för att stötta. Då ska man slippa oron över husräkningarna. I vanliga fall kan man ta övertidspass för att få in lite extra. Alla sådana möjligheter slås undan när man är sjukskriven.

Kan det vara problematiskt att man får pengar från kollegor och andra, att man kan hamna i någon form av skuldsituation?
– Ingen vad jag vet har känt en skuldkänsla till givarna. Och med tanke på vad till exempel Olof drabbats av, så är det inget någon vill råka ut för, och då är summan som ersättning inte särskilt stor.

Läs också om gruppchefens kritik efter olyckan.