Annons
Annons

Strid om andningsskydd till poliser

Att poliser ska köra bil och hantera psykiskt sjuka iförd skyddsmask 90 är helt verklighetsfrämmande, enligt huvudskyddsombudet Björn Johnsson. Han kräver att poliser i yttre tjänst ska få andningsskydd och visir.
20 januari 2021, 11:29

Polismyndigheten delar redan ut andningsskydd och visir till utredare och forensiker som de kan använda i samband med förhör och brottsplatsundersökningar. Men poliser i yttre tjänst är hänvisade till skyddsmask 90. Åtminstone i större delen av landet.

– En region som har stuckit ut är Mitt. Där beslutade man redan i september att poliser i yttre tjänst skulle få tillgång till andningsskydd och visir, säger Björn Johnsson som själv är verksam i Väst som regionalt samordnande huvudskyddsombud.

Bjorn_Johnsson
Björn Johnsson, huvudskyddsombud Väst

Han tycker att resten av myndigheten borde följa Mitts exempel, men har fått nej när han tagit upp frågan med arbetsgivaren i sin egen region. Arbetsgivaren hänvisar till ett utlåtande från myndighetens specialister inom farliga ämnen, Expertgrupp CBRNE. Gruppen framhåller att polisens personliga skyddsutrustning, det vill säga heltäckande regnställ, skyddshandskar och skyddsmask 90, är framtagen för en polisiär kontext med risk för våld och dåligt väder.

De andningsskydd och visir som myndigheten har köpt in bör däremot användas i ”kontrollerade miljöer”, till exempel i förhör ”på en polisstation med en medgörlig förhörsperson”. Skydden är nämligen känsliga för yttre våld och fukt.

Skyddsombudet Björn Johnsson är av en annan åsikt och har vänt sig till Arbetsmiljöverket med krav på att poliser i yttre tjänst och arrestantvakter ska få tillgång till andningsskydd och visir. Det är yrkesgrupper som inte kan hålla avstånd vare sig till varandra eller till tredje man, påpekar han.

– I de bästa av världar får poliser veta i förväg att de ska transportera en person med symptom på covid-19 så att de kan sätta på sig skyddsmask 90 och handskar. Men de kan lika gärna bli smittade av någon utan märkbara symptom eller av kollegan som sitter bredvid i bilen. Då är det väl bättre att de har tillgång till ett andningsskydd som de kan bära så ofta som möjligt.

Att sätta på sig skyddsmask 90 så fort man sätter sig i bilen är inget alternativ, enligt honom.

– Den är hemsk att jobba i under lång tid. Och att köra bil med den på sig är inte trafiksäkert. Sedan är ju polisen i praktiken första linjen i vården av psykiskt sjuka. Att bemöta dem iförd skyddsmask 90 sänder knepiga signaler.

Men om andningsskydden ändå inte skyddar för att de används fel, blir fuktiga eller hamnar på sniskan under ingripanden. Ger de inte bara falsk trygghet då?
– Att använda andningsskydd är inte hjärnforskning. De används av hela vår omvärld, inklusive poliser i andra länder. De rekommenderas av WHO och av Folkhälsomyndigheten. När vi levererar in människor till akutmottagningar och psykiatri möts vi av personal som har de här skydden på sig. Vi hinner inte vänta på fullständig evidens för att skydden fungerar för poliser utan måste agera nu.

Han menar att Polisen annars kan bli den svaga länken i samhällets arbete mot smittan.

– Svensk polis riskerar att bli en trojansk häst om vi inte gör vårt yttersta för att skydda oss mot smittan och för att inte sprida den vidare.

Parallellt med Björn Johnssons regionala begäran till Arbetsmiljöverket har Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson vänt sig till arbetsgivaren i en liknande fråga. Den gäller Polisens nationella förarutbildning, PNF, som är en av de fortbildningar som fortsätter trots pandemin.

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud, Patrik Danielsson. Foto: Emma Eneström
Patrik Danielsson, Polisförbundets nationella huvudskyddsombud

Foto: Emma Eneström

Patrik Danielsson vill att både deltagare och instruktörer ska använda andningsskydd av klass FFP2 när de sitter i bilarna.  ”Att genomföra PNF med instruktörer och kursdeltagare som helt saknar skyddsutrustning, i ett kraftigt begränsat utrymme som omöjliggör distansering och med ventilation som cirkulerar luften i kupén, är inte försvarbart och måste omprövas omgående”, skriver han i begäran.

Arbetsmiljöverket genomför en inspektion med anledning av Björn Johnssons begäran i dag den 20 januari. Patrik Danielsson vill ha svar på sin begäran från arbetsgivaren senast 21 januari.


munskydd eller andningsskydd?

  • Munskydd – syftar till att minska risken för överföring av smittsamma partiklar från bäraren till personer i omgivningen.
  • Andningsskydd – syftar till att skydda bäraren från smittsamma partiklar från omgivningen.
  • Andningsskydd finns i tre klasser FFP1, FFP2 eller FFP3, där FFP3 har den högsta filtreringsgraden. Polismyndigheten har köpt in skydd av klassen FFP2 och FFP3.
Källa: Läkemedelsverket och Polismyndigheten.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst