Annons
Annons

En skotte i topp för Eurocop

Att han blev polis var en slump, att han blev facklig var det inte. I höstas valdes skotska Calum Steele till ny ordförande för Europas polisfackliga samarbetsorgan Eurocop.
9 februari 2021, 07:29

– Jag växte upp på South Uist, ett ö-samhälle väster om Skottland. När det var dags att söka jobb övervägde jag flera alternativ, bland annat kungliga flottan. Men polisen hann kalla till intervju först.

I samband med en digital kongress i höstas valdes Calum Steele, tidigare förste vice ordförande, till ordförande i Eurocop. Han tog då över efter katalanska Àngels Bosch, som i sin tur tog över efter svenska Anna Nellberg Dennis år 2016.

Vi vill kunna expandera, främst i Östeuropa.

På frågan om hur organisationen kommer att präglas av hans ledarskap svarar han att Eurocop inte handlar om enstaka personer.

– Men jag vill fortsätta jobba i den riktning vi redan har. Strukturellt handlar det om att vara attraktiva både för stora och ekonomiskt starka medlemsländer. Men också för länder som kämpar med små poliskårer och tuff ekonomi. Vi vill kunna expandera, främst i Östeuropa.

Vad ställer ni för krav på demokratiförhållandena i medlemmarnas länder?
– Vi har regler i Eurocop som ställer krav. En poliskår som i sitt hemland begår brott mot mänskliga rättigheter är givetvis problematiskt. Men som jag ser det kan också starka och välfungerande fackförbund vara en väg mot demokratisering. Traditionellt sett är arbetare som kommer samman en stark demokratisk kraft.

Vi ska inte vara en organisation som protesterar mot saker, utan en som tar initiativ.

Calum Steele hoppas också att Eurocop ska kunna bli än mer agendasättande i europeisk samhällsdebatt och i att driva bättre villkor för poliser i Europa.

– Vi ska inte vara en organisation som protesterar mot saker, utan en som tar initiativ, säger han.

Om Calum Steele blev polis av en slump tycks han ha lättare att motivera att han blev facklig. Efter åtta år i kåren blev han heltidsfacklig. Anledningen var det han såg på jobbet, säger han.

– Jag upplevde hur poliser har ett väldigt utmanande arbete, men behandlades direkt illa av sina överordnade. Inte sällan gör de också sitt arbete med begränsade befogenheter och resurser. Däri är min drivkraft.

Calum Steele har varit ordförande för skotska polisfacket sedan 2007. På sista tiden har han fått en del negativ publicitet på grund av ett uppmärksammat Twitterinlägg. Inlägget var kopplat till en tragisk händelse 2015.

Det finns redan en oberoende instans som utreder poliser i Skottland, men den är väldigt liten och räcker bara till för det allra allvarligaste.

En man vid namn Sheku Bayoh dog då han hölls fast av flera poliser. Dödsfallet och den efterföljande internutredningen har lett till kontroverser och konsekvenser i Skottland. Bland annat har en offentlig utredning visat att polisens system för interna utredningar måste förbättras. Det välkomnar Calum Steele.

– Det finns redan en oberoende instans som utreder poliser i Skottland, men den är väldigt liten och räcker bara till för det allra allvarligaste. Jag skulle hellre se att det låg helt utanför, men då måste det också skötas ordentligt och hålla hög standard. Då har poliserna ingenting att frukta.

I Skottland får inte poliser tala fritt på samma sätt som i till exempel Skandinavien.

Calum Steeles kommentar på Twitter avsåg Sheku Bayohs många skador och huruvida vissa av dem inte hade tillfogats då han togs av poliserna, utan vid ett tidigare slagsmål. Kommentaren har kritiserats av anhöriga till Sheku Bayoh.

– I Skottland får inte poliser tala fritt på samma sätt som i till exempel Skandinavien. Poliskritiker däremot har rätt att uttrycka sig fritt. Poliser kommer alltid att granskas hårt och så ska det vara, men jag ser det som mitt uppdrag som facklig att föra fram också deras röster. Den här historien har berättats väldigt ensidigt.

Just nu, som på så många andra håll i världen, är covid-19 i fokus även för den skotska polisen och polisfacket. Pandemin kommer också i ett läge då Skottland tillsammans med resten av Storbritannien, trots att majoriteten skottar röstade emot, är på väg att göra brexit. För den vanlige polisen på gatan ser inte Calum Steele att det kommer att bli så stora förändringar.

– Men för internationella polisiära samarbeten kommer det såklart få konsekvenser. Och våra barn kommer inte ha samma möjligheter som vi har haft, säger han.

Jag pratade faktiskt inte engelska alls före skolåldern.

I Skottland mullras också om självständighet för nationen. En folkomröstning i frågan gjordes 2014, som slutade i majoritet för nej-sidan. Efter brexitbeslutet talas det dock om en ny omröstning. Calum Steele tror att skotsk självständighet kan bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Att Skottland på många sätt är sitt eget i hans ögon råder det ingen större tvekan om.

– Mitt modersmål är gäliska. Jag pratade faktiskt inte engelska alls före skolåldern och det är fortfarande gäliska jag pratar när jag hör av mig till min mamma.


Eurocop

Grundades 2002 och har sitt säte i Luxemburg. Drygt 30 polisfack från 26 olika länder är medlemmar. Bland annat samtliga nordiska länder. De har bland annat möjlighet att komma till tals i Europarådet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst