– Jag känner en väldig lättnad över att hela den här processen är över och att jag nu är anställd som polis, säger mannen som vill vara anonym.
Problemen började när han gick sista terminen på polisutbildningen och fick två epilepsianfall. Han informerade Polismyndigheten om anfallen, och när bara tre dagar återstod av utbildningen blev han avstängd på grund av misstänkt epilepsi. En direkt effekt var att han missade examensceremonin.
– Det var ju väldigt tråkigt så klart. Jag hade sett fram emot den något otroligt och det är inget jag kan få tillbaka.
Efter avstängningen hamnade mannen i ett slags limbo. Han hade ett utbildningsbevis från lärosätet som sade att han hade fullgjort alla kurser med godkänt resultat. Samtidigt hävdade Polismyndigheten att han var avstängd från utbildningen och inte hade gått klart den. Därmed kunde han inte heller anställas som polis. I stället fick han en timanställning som civil utredare i polisområdet där han hade gjort aspiranten.
Han tog hjälp av Polisförbundets jurist för att driva frågan i Polisens personalansvarsnämnd, Pan, vilket Polistidningen har skrivit om tidigare. Två överklaganden och nio månader senare fick han rätt mot myndigheten. Enligt Pan fanns det ingen grund för att skilja honom från utbildningen på grund av epilepsi, eftersom han redan hade klarat alla moment.
Sedan dröjde det ytterligare några månader, till november 2020, innan han fick besked från HR på nationell nivå att myndigheten ansåg att han hade klarat polisutbildningen. Han fick också veta att han kunde anställas som polis med vissa begränsningar utifrån epilepsin. Yttre tjänst var inte aktuellt, men inget hindrade att han verkade som polis med funktion som utredare.
Nu har du fått polistiteln efter lång kamp. Men ska man vara polis om man inte kan köra radiobil och bära tjänstevapen?
– Jag har fått beslut från polisområdeschefen att jag är godkänd för att bära vapen, så det är inget problem. Men det stämmer att jag inte får köra utryckningsfordon eftersom det räknas som yrkestrafik. Samtidigt finns det så mycket annat man kan göra inom polisyrket. Det behövs folk överallt.
Polistidningen har sökt Polismyndigheten för att få en kommentar kring myndighetens agerande i fallet och varför man landade i att mannen skulle anställas som polis trots diagnosen. Men myndighetens nationella mediecenter svarar att man inte vill uttala sig av hänsyn till den berörda polisens personliga integritet.
Epilepsi hinder för antagning
Den som har epilepsi kan inte bli polis, skriver Polismyndigheten i sin förklaring till polisutbildningens antagningskrav. Ett undantag kan vara om personen har varit symptomfri i minst tio år utan medicinering och har ett utlåtande från specialistläkare.
Att epilepsi är diskvalificerande motiveras med att poliser inte får ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet och som kan utgöra en fara för personen själv, för kollegor eller för allmänheten.