Annons
Annons

Skäl att växa i Sälen

Den sista snön på fjället formar sig alltid till ett hjärta. I Sälens by levde tidigare en man som förde bok över vilket datum det var borta. Ofta dröjer det ända in på sommaren.
Den sista snön på fjället formar sig alltid till ett hjärta. I Sälens by levde tidigare en man som förde bok över vilket datum det var borta. Ofta dröjer det ända in på sommaren.

Ett år var det några killar som ville jäklas med honom och gav sig upp dit och målade en stor sten vit. Han fortsatte hålla koll med kikaren och kunde inte fatta varför snön aldrig smälte, berättar polisen Björn Matsson.

”En växande polisverksamhet och den nya flygplatsen gör att Polismyndigheten behöver en ökad närvaro i Sälen. Nu finns en detaljplan som är godkänd för samråd.”

Så stod det i pressmeddelandet från Polismyndigheten, om en ny polisstation i Sälen, som lades ut i juni förra året. Flygplatsen, som invigdes julen 2019, ska ta emot flyg från utlandet och gränspolisarbete kommer att krävas. Här har man tagit det ovanliga beslutet att gränsutbilda lokala poliser i stället för att använda regional resurs. Nu ställs utbildningarna in gång på gång och flygplatsen gapar tyst och tom på grund av covid-19.


ORDET SÄLEN …

…kommer av ordet sel som betyder fäbod. Det blev en känd skidort i samband med att Vasaloppet infördes 1922.

Hur säsongen ska bli står ännu skrivet i stjärnorna i början av december, när Polistidningen är på besök. Utökandet av polisstyrkan är påbörjad, men det går lite trögt. De som söker tjänster inom lokalpolisområde Mora vill oftast till andra orter.

Björn Matsson är uppväxt i Rättvik. Han har jobbat på polisstationen i Sälen sedan september 2019, då han flyttade hit efter några år som stationsbefäl i Borlänge. Under högsäsongen har Sälen förstärkts med poliser utifrån. Björn hann med tre vintrar som säsongspolis. Under en av dem träffade han sin fru som jobbar på ambulansen.

– Det var under några romantiska trafikolyckor, krogslagsmål och blodiga misshandlar. Tio år sedan nu. Och två barn.

Här är det väldigt många som är inflyttade och det är lätt att komma in i samhället.

I samband med flytten köpte familjen en liten gård i Sälens by. Här saknar han ingenting, varken på fritiden eller på jobbet.

– När jag växte upp i Rättvik var jag alltid stockholmare. Jag var ett år när jag flyttade dit. Här är det väldigt många som är inflyttade och det är lätt att komma in i samhället. Skriv det, säger han.

Än så länge finns inte sökande nog som kan fylla platserna i det växande Sälen och Björn vill gärna ha fler kollegor.

Knappt åtta mil söder om Sälen, i Yttermalung närmare bestämt, står Björn med kängorna i kramsnön. Omkring honom ligger flera små gula stugor. Polisbilens hjulspår har sällskap av spåren från ett större fordon med breda däck som inte borde ha varit där.

– Snö är bra, konstaterar han.

Ett skoavtryck, löjligt välbevarat, utanför receptionen fotograferas noga av kollegan Cecilia Sarkki. Sannolikheten att man får fast den som lyft loss ett fönster och stulit en högtalare och en påse med växel här på äventyrscampingen är liten. Även om ägaren presenterar en i stort sett färdig teori om vilka som ligger bakom. Men ibland kan många smärre stölder visa sig vara del av någonting riktigt stort. Vi återkommer till det.

Vi cyklar och åker skidor som galningar. Och så letar vi hus för brinnande livet.

När Björn och Cecilia är färdiga på campingplatsen går färden hem till Sälen via Malung, där Björn går in för att droppa av fynd från brottsplatsen. Cecilia stannar i bilen. Det finns coronarestriktioner om att inte besöka de olika polisstationerna i onödan. På en hel del pass sampatrullerar dock poliser från olika stationer.

Tjuven fick med sig en högtalare och lite växel från campingen i Yttermalung. Cecilia Sarkki och Björn Matsson letar fingeravtryck på kassan men gissar att tjuven haft handskar.

Cecilia har jobbat i lopot sedan första oktober 2019. Svaret kommer snabbt på frågan om vad som fick henne att lämna södra Sverige.

– Fjället.

Hon är ursprungligen från Småland, men har jobbat flera år i Skåne. Senare hamnade hon i Jönköping och hade väl ”egentligen sin drömtjänst där” när hon tog chansen att höja kvaliteten på fritiden. Cecilia och hennes man bor inhysta i ett källarplan av en villa där ägaren rensat ut pannrummet för att de ska få plats med sin utrustning.

– Vi cyklar och åker skidor som galningar. Och så letar vi hus för brinnande livet.

Bostäderna i Sälen är dyra. Priserna drivs av köpstarka skidåkare. Bristen på vanliga bostäder tror flera av poliserna här är en anledning till svårigheterna att rekrytera. Det byggs helt enkelt inte för permanentboende.

Det var något om att det blir utryckning här på huvudgatan, men i dag ligger ju både polisen och ambulansen redan här.

Polisstationen i Sälens by är lätt att hitta. Den röda längan ligger invid Sälenvägen, som löper genom byn. Mellan Sälengallerian och ett taxiföretag inhyst i en tegelvilla. Den nya polisstationen ska ligga på i princip samma ställe. Taxiföretagets lokaler lever farligt med den aktuella planen. Inriktningen är att bygget ska vara klart årsskiftet 2023– 2024, men det finns de i byn som inte är helt nöjda med besluten. Klagomål har inkommit på att stationen ska ligga mitt i byn.

– Det var något om att det blir utryckning här på huvudgatan, men i dag ligger ju både polisen och ambulansen redan här, säger receptionisten Annette Jonsson-Lill.

Cecilia Sarkki har sina rötter i södra Sverige, men fjället och den fritid det erbjuder med skidåkning och cykling lockade henne till Dalarna.

På den nuvarande polisstationen arbetar, inklusive Björn och Cecilia, 16 personer varav 11 poliser. Annette Jonsson-Lill har jobbat på Polisen i Sälen i 30 år. Hon tycker att det är mycket folk på jobbet numer. Någon av poliserna kallar henne stationens mamma.

– Jag har varit reception, planering, vaktmästare, allt möjligt.

Annette är skribenten bakom diverse lappar som sitter uppe i lokalen. Om var man stänger dörren, slänger skräpet, ställer undan.

– Det är så mycket nytt folk hela tiden. Det blir enklare så.

Station ska ligga mitt i byn. Vi är en service för allmänheten.

Hon syftar på att många som kommer nya till Sälen inte blir kvar. Nya PA rekryteras, men flyttar när de får möjlighet. Nu närmar sig Annette pensionsåldern, men än lever hoppet att hon ska få vara med och jobba på den nya stationen.

– Station ska ligga mitt i byn. Vi är en service för allmänheten, slår hon bestämt fast.

Anette
Annette Jonsson-Lill

Den bofasta befolkningen i Sälen är cirka 800 personer. Men skidortens turism beräknas ha cirka 40 000 bäddar och under säsongen är det inte sällan smockat. Då är inte de privatägda stugorna, som också hyrs ut, inräknade. Skidåkning på dagarna, afterski på eftermiddagen och nattklubb på kvällen är rutinen för många. Det blir en del omhändertaganden. Ungefär 100 per säsong, enligt kommunpolisen Lowe Hulterström. Han täcker även Vansbro kommun, men bor några kilometer utanför Sälens by.

Då kommer många upp över en långhelg, så drar de ut på kvällen och hittar inte hem till stugan på fyllan.

Trafiksituationen liknar mellan varven en vardag i storstadsrusning, fast med halt väglag och ovana turister med hjälplösa friktionsdäck. Normalt brukar Sälen få förstärkning under säsong, från Örebro och Värmland, men i år får de tre nya polisassistenter.

– Vi löser nog bemanningen inom Dalarna, säger Lowe.

Ett år utan pandemi håller fem nattklubbar öppet sju dagar i veckan. Högst är trycket på torsdagar.

– Då kommer många upp över en långhelg, så drar de ut på kvällen och hittar inte hem till stugan på fyllan, säger Lowe.

Det festas mycket i stugorna också. 4 000 säsongsarbetare, många väldigt unga, förnekar sig inte. Lowe hade semestrat i Sälen och var med stuga här redan innan han blev bofast. När han och frun bestämde sig för att flytta upp från Värmland var de inställda på att bo i stugan en tid, men de fann sig ganska snart ett hus några kilometer söder om Sälen.

Det är fritiden som är den stora grejen med att leva här.
Lowe
Lowe Hulterström

I början var han ensam på IGV. Han bildade ofta patrull med någon från Malung eller Mora. Att bo på en skidort har sina sidor intygar Lowe. Det är förutom dyrt med bostad också ständiga högsäsongspriser i mataffären.

– Det jag kunde fylla en kundvagn med hemma i Värmland får jag ett par kassar för här. Samtidigt har vi alla fritidsaktiviteter in på knuten och det är betydligt billigare.

Alla barn under 15 har gratis liftkort i hemmasystemet och för permanentboende vuxna kostar det inte mycket mer för en hel säsong än vad en turist betalar för en vecka.

– Det är fritiden som är den stora grejen med att leva här, säger han.

Jobbmässigt trivs Lowe bra, även om han har jämnt skägg med att täcka två kommuner. Det finns heller inga områdespoliser i de kommuner han jobbar med, vilket han hoppas ska ändras med tiden. Om man ska tro poliserna i Sälen står de bofasta knappt för någon grov brottslighet alls. Det mesta är på ett eller annat sätt knutet till turismen. Det byggs otroligt mycket, om än inte permanentbostäder. En hel del av de som jobbar på byggena har inte uppehållstillstånd. Och det finns misstankar om att människor jobbar under slavliknande förhållanden. Också på lokala krogar har oegentligheter avslöjats. Ett problem som minskat med stängda gränser är ligorna som stjäl.

Som polis i Sälen får man inte alltid så många larm att åka på. Här finns tid att jobba med egna initiativ även på IGV, vilket flera av poliserna ser som en fördel.

På sommarsäsongen finns många cyklister på plats med dyra mountainbikes. En cykel kan vara värd många tiotusentals kronor. På vintrarna lämnar folk skidorna utanför värmestugan. Lätta att plocka med och värda många tusen på andrahandsmarknaden om märket är det rätta.

Patrik Burmansson är utredare i Sälen. Också han gjorde säsonger, som barchef, innan han flyttade hit. Efter fyra år som bofast gick han distansutbildningen till polis. Ursprungligen är han från östgötska Mjölby. Han har varit ensam polis både i radiobilen och på utredningen. Nu finns sex utredare på plats, varav han och en kollega till är poliser.

Patrik Burmansson
Patrik Burmansson

Han berättar engagerat om hur stölder av skidor och cyklar varit ett vanligt problem under säsongerna, som numer är två per år. Tidigare har man inte gjort så mycket åt saken. Det mesta avfärdades som försäkringsbedrägerier. Ett enkelt sätt att skaffa sig nya skidor, för den samvetslöse i alla fall, är att betala stöldförsäkring på hyrskidorna för att sedan behålla dem. Men Patrik och hans kollegor såg ett mönster.

Man är lite återhållsam, eller så kontaktar man en polis man känner.

Efter kontakt med hyrbilsfirmor, försäkringsbolag och tipsare på byn, inte minst via Facebooksidan Tjuvkoll Sälen, föll pusselbitarna på plats och systematiserade stölder för miljonbelopp kunde kartläggas. Som svar på frågan hur man bara kan smyga iväg med dyra skidor eller cyklar visar han bilder från bevakningskameror. Vältränade män i ändamålsenlig sportmundering smälter in utan problem i pister och bland cykelturisterna. Men till slut åkte de dit. Litauiska kriminella nätverk låg bakom. Fängelsestraff utdömdes.

Med de stängda gränserna under pandemin har stölderna lugnat sig något. Vad säsongen kommer ge är i skrivande stund oklart.

Varför är det då så svårt att få folk att söka sig till och stanna i Sälen?

Flygplatsen öppnade förra vintern och skulle medföra internationell turism bland annat. Men när Polistidningen kommer på besök gapar den tom och även gränsen till Norge är stängd. Foto: Emma Eneström

De delvis höga levnadskostnaderna tror flera av de som Polistidningen talar med är en del av anledningen. Att karriärmöjligheterna på en liten station är begränsade, eller att nya unga poliser vill till de hetare storstäderna är en annan. Björn upplever också att det är lugnt ibland. Man får i stor utsträckning ta egna initiativ och det är inte alltid så många larm. Delvis för att folk inte är vana vid att det finns poliser i byn.

– Man är lite återhållsam, eller så kontaktar man en polis man känner.

Inte sällan blir det Lowe eller Patrik som jobbat här under en längre tid.

Ett stilla snöfall smyckar mörkret i Sälens by. När klockan passerat 17 har alla poliser och civila lämnat stationen för den här dagen och den gapar lika tom som den ståtliga flygplatsen uppe på fjället. På öde vägar blinkar plogbilen sig fram och orten håller andan inför säsongsstart. Än är det långt kvar till hjärtat ovanför Sälen syns på fjället ovanför Lindvallen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser