Annons
Annons

112-appen kan informera om pågående brott

Polisen hade planer på att importera nederländska Burgernet till Sverige. Men myndigheten har tänkt om. Nu vill man i stället använda 112-appen för att få in tips om pågående brott och försvunna personer.
11 mars 2021, 10:12

Våren 2019 var Polistidningen på reportageresa i Utrecht i Nederländerna för att studera Burgernet – ett system som holländsk polis använder för att sprida signalement på misstänkta och försvunna personer.

Då hade svensk polis planer på att importera Burgernet till Sverige, men nu har myndigheten tänkt om, enligt Kristina Lindbom, verksamhetsutvecklare.

– Vi har successivt blivit medvetna om att det inte är så enkelt som att köpa in ett tekniskt system. Vi behöver också arbeta med våra metoder för att sprida information till allmänheten och framför allt se över hur vi tar emot de upplysningar, bilder och filmer vi får tillbaka.

För att testa detta vill Polisen i stället använda en befintlig app som redan har laddats ner av 2,5 miljoner svenskar: SOS Alarms 112. Den används i dag för att informera om bland annat bränder och olyckor. Men planen är att börja skicka ut polisiära meddelanden i appen med start i vår.

– Styrkan med 112-appen är att man kan rikta ett meddelande till just de personer som befinner sig på en viss plats.

Det kan handla om att informera om pågående brott eller försvunna personer i området, samtidigt som man uppmanar mottagarna att höra av sig om de ser eller hör något.

Kommer ni att skicka ut signalement via appen?
– Ja, om vi vill ha hjälp med iakttagelser, till exempel för att hitta en försvunnen person, kan vi göra det.

Hur är det med signalement på misstänkta?
– Det kan förekomma på samma sätt som när vi i dag går ut med signalement eller bilder på misstänkta på polisen.se eller i media.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst