Annons
Annons

”Hoppas man vågar ta i de jobbiga frågorna”

Polisområde Gävleborg har efter ett reportage i Kalla fakta upprättat en planlagd insats för att komma till rätta med den psykosociala arbetsmiljön.
29 mars 2021, 08:44

Den 8 februari sände Tv4:s Kalla fakta ett program om tystnadskulturen inom Polisen. En av dem som berättade sin historia var Söderhamnspolisen Anna Lundgren. Efter att hon skrivit ett argt inlägg på Facebook julen 2019 ska hon ha råkat så illa ut på jobbet att hon sett sig tvungen att sluta. Inlägget handlade om ett sexistiskt framträdande på en julfest och väckte mycket uppmärksamhet på bland annat sociala medier. Anna Lundgren berättar i inslaget att hon utsatts för mobbing på arbetsplatsen och repressalier efter händelsen.

Polisområde Gävleborgs huvudskyddsombud Fredrik Hagelin medverkade också i Kalla fakta och kritiserade där bland annat ledningen.
– Ingen av dem hade bemödat sig om att kontakta henne. Jag tror att det beror på att man tycker att det är jobbigt och inte vet hur man ska hantera något sådant här, säger han till Polistidningen.

Nyligen har polisområde Gävleborg inrättat en planlagd insats vilket innebär att man hanterar frågan om bland annat likabehandling i särskild ordning och inte i ordinarie linjeverksamhet. Enligt Catarina Bowall, tillförordnad polisområdeschef, bestämde hon sig för att ta tag i detta redan i januari när hon tillträdde. Själva programmet i Kalla fakta vill hon inte kommentera och hon säger att det inte är orsaken till insatsen.
– Det handlar om att Polismyndigheten vill vara en attraktiv arbetsplats. Det innebär att vi ska ha en god arbetsmiljö, ett gott ledarskap, likabehandling och en sund kultur och att vi bemöter varandra med respekt.

Hon menar att det är viktigt att som chef våga lyfta frågor om kulturen på arbetsplatsen på dagordningen.
– Att göra det just till en riktad insats är ett språk man i verksamheten förstår. Det handlar om att det ska finnas med som en naturlig del av varje arbetsdag. Vi måste våga prata om känslor och upplevelser.

En viktig del i insatsen kommer att vara att stötta gruppcheferna på olika sätt, säger Catarina Bowall.
– Det kommer bland annat handla om att de kan vara med på varandras arbetsplatsmöten men också om att de får avlastning. Det är tufft att vara chef längst ut i linjen, säger hon.

Än så länge är insatsen i sin vagga och detaljerna inte klara, men Catarina Bowall tror att den kommer leda till förändring. Angående tidsperspektivet ska insatsen pågå under året.
– Sedan är det ju, som det är med den här sortens insatser, tänkt att det ska löpa på av sig självt framöver, säger hon.

Huvudskyddsombudet Fredrik Hagelin har begärt att skyddsorganisationen ska vara inblandad i den planerade insatsen.
Han menar att det finns problem med kulturen som behöver åtgärdas och att poliser har betett sig oprofessionellt även yrkesmässigt efter händelsen.
– Jag hoppas att man verkligen vågar ta tag i de stora jobbiga frågorna nu. Egentligen borde man också involvera den drabbade polisen, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst