Annons

Annons

Långtidsavstängd polis sägs upp

Den polis som varit avstängd från sitt arbete, nu i snart fyra år, för att hon inte klarat säkerhetsprövningen sägs upp. Det har Pan beslutat. Polisförbundet räknar med att ta ärendet till Arbetsdomstolen - igen.
12 mars 2021, 08:47

Beslut om uppsägningen togs i personalansvarsnämnden, Pan, i slutet av februari. Polisförbundets representant i nämnden var skiljaktig då han inte tyckte att tillräckliga skäl för uppsägningen påvisats. På samma sätt resonerar förbundsjuristen Jonas Wiberg.

– Vi har yrkat på att uppsägningen ska ogiltigförklaras och begärt tvisteförhandling. Men vi räknar med att ta ärendet vidare till Arbetsdomstolen (AD).

Sedan tidigare har Polisförbundet stämt arbetsgivaren till AD för avstängningen av polisen. Också det med hänvisning till att tillräckliga skäl inte har angivits till varför hon stängts av. Att hänvisa till sekretess duger inte, enligt Jonas Wiberg.

Orsaken till att polisen ifråga inte klarat säkerhetsprövningen är, enligt arbetsgivaren, att hon umgås i tungt kriminella kretsar. Vilka kretsar det ska röra sig om vet, enligt hennes ombud, inte polisen själv.

Det här ärendet är ett av tre liknande som Polisförbundet tagit till AD. Detta då poliserna stängts av eller sagts upp på grund av att de inte klarar säkerhetsprövningen och att de inte har fått veta varför.

Tidigare har Jonas Wiberg sagt att han tror att fler liknande fall kan dyka upp på grund av hur Polismyndigheten väljer att tolka den skärpta säkerhetslagstiftningen som infördes 2019.

Polismyndigheten har bekräftat att det kan bli så då fler anställda kommer att placeras i säkerhetsklass framöver och att ”Sveriges säkerhet i vissa fall går före enskilda personers rätt till insyn”.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst