Planen är att Polisen ska ha drygt 26 000 poliser anställda vid utgången av 2024. Det är en tillväxt som tvingar myndigheten tänka utanför boxen när det gäller rekrytering. Bland annat har man erbjudit civilanställda utredare och it-forensiker att fortbilda sig till poliser genom en funktionsinriktad utbildning på ett och ett halvt år. Målet har varit att ta in 100 personer per termin, men det har bara blivit mellan 30 och 50 de senaste omgångarna.
Funktionsinriktad polisutbildning
En alternativ väg till polisyrket vid sidan av den ordinarie polisutbildningen.
Funktionsutbildningen kräver vissa förkunskaper och är komprimerad till ett och ett halvt år inklusive aspiranttjänstgöring. Den ordinarie utbildningen är två och ett halvt år.
De sökande till funktionsutbildningen måste klara samma tester som de sökande till den ordinarie utbildningen.
Funktionsutbildningen är inriktad mot en speciell funktion, till exempel utredare eller analytiker. Men inget hindrar att den som har genomgått utbildningen söker andra funktioner inom myndigheten.
Deltagarna har lön under utbildningen som sätts individuellt.
Så vad gör myndigheten för att fylla fler platser på funktionsutbildningen? Ett sätt är att rekrytera externt. Det säger Tomas Rosenberg som är sektionschef på Polisens HR-avdelning. Först ut att pröva det externa spåret var polisregionerna Väst och Bergslagen, som i höstas annonserade efter specialister utanför myndigheten som var intresserade av att utbilda sig till poliser. I Väst handlade det om operativa analytiker och finansiella utredare, medan Bergslagen sökte personer som vill utbilda sig till trafikpoliser.
– Vi ville testa det här i liten skala först och dra lärdom av det innan vi går vidare. I nästa omgång är det fler regioner som kommer att söka externt, säger Tomas Rosenberg.
Region Väst fick in omkring 30 ansökningar till sina två funktioner och Bergslagen fick in ”ett fåtal”, enligt Rosenberg. Av dessa gick omkring hälften vidare till prövningen på Plikt- och prövningsverket (tidigare Rekryteringsmyndigheten).
I slutändan var det tre studenter som rekryterades externt till utbildningen som börjar i juni. En ska bli operativ analytiker, en ska bli trafikpolis och den sista finansiell utredare. De får tidsbegränsade anställningar på Polismyndigheten under studietiden med individuell lön på mellan 33 500 och 37 000 kronor i månaden.
Polismyndigheten har uppgett följande om deras bakgrund:
Operativ analytiker: Har jobbat inom privat sektor som analytiker och managementkonsult. Utbildning som civilingenjör inom industriell ekonomi.
Trafikpolis: Brandingenjör med cirka 15 års erfarenhet från räddningstjänst. Har arbetat som räddningsledare, räddningschef, brandman och vakthavande brandingenjör.
Den blivande finansiella utredaren heter Niclas och är för närvarande anställd på Skatteverket. Där jobbar han som utredare och skatterevisor mot allvarligt skatteundandragande och i den särskilda myndighetssamverkan mot organiserad brottslighet. Att han ska utbilda sig till polis känns fortfarande lite overkligt, berättar han för Polistidningen.
– Jag har inte riktigt landat i det. Jag trodde aldrig jag skulle klara prövningen. Tvivlade på mig själv i varje moment, så jag blev förvånad att det gick.
Vad var det som lockade med Polisen?
– Att få jobba mer direkt mot brotten än vad jag gör på Skatteverket, och bidra till ett säkrare samhälle. Jag har lekt med tanken att bli polis tidigare, men det var först i och med den här satsningen som det blev möjligt för mig.
En del av dina framtida kollegor tycker kanske att du glider in på en räkmacka med betald utbildning och bra ingångslön. Vad säger du till dem?
– Jag har redan en kandidatexamen i företagsekonomi och mycket CSN-lån så det hade inte varit ekonomiskt möjligt för mig att läsa grundutbildningen till polis. Samtidigt vill jag understryka att det ställdes samma krav på mig vid antagning och prövning som på alla andra polisstudenter.
Så du hade inga fördelar där?
– Nej, jag var lite orolig för att jag skulle bli särbehandlad, men personalen på Plikt- och prövningsverket visste inte att jag hade kommit dit via externa spåret. Det kändes skönt. Om vi ska få kallas oss poliser i framtiden måste vi ju uppfylla samma krav.
Får du gå ner i lön jämfört med ditt nuvarande jobb?
– Nej, den är oförändrad.
Är det just finansiell utredare du vill vara inom Polisen eller kan du tänka dig andra funktioner?
– Jag kan helt klart tänka mig andra funktioner. Om vi ska vara fullvärdiga poliser måste vi kunna lösa uppgiften oavsett var myndigheten placerar oss.
Enligt uppgifter till Polistidningen förs det diskussioner inom Polisen om att införa ytterligare en variant av polisutbildning – en så kallad verksamhetsintegrerad utbildning. Tanken är att deltagarna ska gå denna parallellt med att de arbetar inom Polisen. Polistidningen har bett myndigheten om en närmare beskrivning av utbildningen, men har fått svaret att inga kommentarer ges i nuläget.