2018 inleddes testerna med elchockvapen, ECV, bland svenska poliser. Ungefär 750 poliser i olika funktioner och på olika håll i landet fick utbildning på vapnet och har sedan dess haft det i sin verksamhet. Testet utvärderades både av Umeå universitet och av Polismyndigheten själva och det sammantagna resultatet var färdigt lagom till sommaren förra året.
Att det har dröjt tills nu att få till ett beslut beror enligt Anders Hall, utvecklingschef på Noa, nationella operativa avdelningen, på flera saker.
– Det är en stor kostnad och många saker att fundera på, från vapnets livscykelhantering till förutsättningar för att genomföra utbildning.
Vad innehåller beslutet, nu när det är här?
– Det innebär att ECV förs in på listan över godkänt våldshjälpmedel från januari 2022. Innan dess ska en upphandling inledas. HR planerar också just nu för utbildningsinsatser för att kunna börja första kvartalet 2022. Först och främst måste ju instruktörer utbildas, och det på det vapen som vi ska upphandla.
Hur långt gångna är ni inför en upphandling av ECV?
– Ganska långt gångna vad gäller till exempel kravställningen. Dels gjorde vi ju en upphandling inför försöket, men försöket har ju också gett oss mycket information om vad som skulle behöva bli bättre. Sedan är det ju ett faktum att marknaden inte är jättestor.
Vilka är det som kommer få vapnet?
– Poliser i yttre tjänst. Men det kommer inte att vara personligt, utan ett vapen per patrull.
Men kommer alla få utbildning på det?
– Ja, för det kommer ju variera vem i patrullen som har vapnet.
Har ni utarbetat någon prioriteringsordning för hur vapnet ska rullas ut?
– Nej, det hänger nog mycket på förutsättningarna för att utbilda. Vi hoppas på att kunna ha ett gemensamt införandeprojekt med nya tjänstevapnet. Om man till exempel kan kombinera utbildningstillfällena vore det ju bra.
Men det får, enligt Anders Hall, tiden utvisa rimligheten i då anbudstiden för tjänstevapnet ännu inte gått ut.
När tror du en polis i yttre tjänst kan förvänta sig att ha tillgång till ECV på jobbet?
– Om vi börjar utbildning första kvartalet 2022 ska du också kunna använda vapnet. Så första halvåret 2022.

Elchockvapen
2016 föreslog en rapport framtagen av Polismyndigheten att elchockvapen skulle införas hos svensk polis.
Försöket med ECV startade 2018 och var klart 2019. Sedan dess har försöksperioden förlängts för de poliser som redan fått utbildning i väntan på formellt beslut för hela myndigheten.
Det vapen som använts i testet kan skjuta iväg pilar med elektricitet. Pilarna sitter hela tiden fast i vapnet med en tråd.
Polisen kan även trycka vapnet mot en person och i korta intervaller överföra ström genom en så kallad drivstöt. Det finns också två varningsfunktioner – en där laser tänds och en funktion där små blixtar tänds. Under försöket har vapnet använts sammanlagt 626 gånger.
Resultatet av försöket har bland annat visat att poliser som har tillgång till ECV upplever ökad trygghet. Samt att användande av OC-spray har kunnat minskas.