Annons
Annons

Poliser får inte sitta i Camp Swedens styrelse

Man kan inte vara ingripandepolis och samtidigt ha en styrelsepost i supporterföreningen Camp Sweden. Det anser Polismyndigheten. Polisförbundet håller inte med och har stämt arbetsgivaren.
10 maj 2021, 09:05

– Hade det gällt supporterpoliser som vill vara med i någon supporterklubb med dåligt rykte hade jag förstått problemet. Men här rör det sig om två ingripandepoliser i Nordmaling som vill engagera sig i en förening som aldrig är inblandad i några oroligheter, säger förbundsjurist Jonas Wiberg.

Camp Sweden arrangerar olika supporteraktiviteter i samband med de svenska fotbollslandslagens matcher. De två poliserna frågade arbetsgivaren om lov att engagera sig i föreningens styrelse. För den ena gällde det en post som ledamot, för den andra som suppleant. Förutom att delta i styrelsemöten ville de hjälpa till med att administrera föreningens Facebooksida, sätta upp banderoller och flaggor inför supportersamlingar, och sälja blågula tröjor och halsdukar för föreningens räkning.

Polismyndigheten sade nej med hänvisning till att en sådan bisyssla kan rubba allmänhetens förtroende för poliserna, deras kollegor och myndigheten. Myndigheten såg en risk att poliserna skulle blanda ihop sina roller. ”Du kan till exempel ställas inför en situation där du som polis förväntas agera och ingripa mot supportrar från föreningen som inte sköter sig, samtidigt som du i din roll som styrelseledamot kan förväntas företräda samma supportrar i ditt föreningsuppdrag”, står det i ett av besluten. Mot den bakgrunden ansåg myndigheten att bisysslan måste upphöra.

Jonas Wiberg tycker att arbetsgivaren överdriver riskerna.
– Det här är två poliser som jobbar i polisregion Nord, medan landslagets matcher spelas i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Risken att de skulle kommenderas till en match där Camp Sweden har samlat supportrar är närmast obefintlig.

I slutet av förra året hade Polisförbundet en central tvisteförhandling med arbetsgivarsidan i ärendet. Den slutade i oenighet och i fredags lämnade Polisförbundet in en stämning i Arbetsdomstolen. Förbundet vill att domstolen upphäver Polismyndighetens beslut att förbjuda polisernas bisysslor. Ett av förbundets argument är att besluten strider mot föreningsfriheten.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst