En ny polisutbildning för civilanställda inom Polisen drar igång januari 2022, som en del i att nå målet om drygt 26 000 poliser till årsskiftet 2024/2025.
Redan sedan 2019 finns möjligheten att gå en så kallad funktionsinriktad polisutbildning på 1,5 år för civilanställda med 120 högskolepoäng. Den nya utbildningen kallas ”funktionsinriktad polisutbildning med verksamhetsintegrerad inriktning” och vänder sig också till civilt anställda i Polismyndigheten, men utan akademisk utbildning. Man ska ha varit anställd i minst 18 månader och i övrigt gäller samma krav och mål som för ordinarie grundutbildning till polis.
Utbildningen ska ske på distans med närstudieveckor för praktiska moment. Den är på 2,5 år, plus sex månader aspirant. Upplägget är att man studerar och arbetar parallellt: pluggar 75-80 procent och jobbar 50 procent i sin ordinarie funktion.
– Vi har velat ge medarbetare som inte uppfyller de formella kraven för funktionsinriktad polisutbildning en möjlighet. Vi har bland annat inspirerats av lärarlyftet när vi tog fram den verksamhetsintegrerade polisutbildningen, att läsa samtidigt som man arbetar, säger Mattias Dejke, nationell samordnare av Polisens tillväxt 2024.
Mattias Dejke
Polisförbundet har två farhågor.
– Det finns en risk att det börjar bli alldeles för många vägar till att bli polis. Sen är en farhåga den höga arbetsbelastningen under utbildningen. Man kräver 125-130 procent engagemang i 2,5 år, säger förbundssekreterare Christer Palmkvist.
– Men alla vet att vi måste bli fler och andra alternativ bedöms vara sämre. Efter 2024 kommer den här utbildningsformen vara ett minne blott.
Mattias Dejke är medveten om att det kan vara tufft att studera och jobba parallellt, men tycker utbildningen är en ”unik möjlighet och ett fantastiskt erbjudande”.
– Självklart kräver det en viss insats, men det är frivilligt. Om upplägget att plugga och jobba samtidigt inte passar kan man läsa den vanliga polisutbildningen. Själv läste jag förvaltningsrätt under nästan ett år vid Lunds universitet samtidigt som jag jobbade.
Tanken är att den verksamhetsintegrerade utbildningen ska locka bland andra arrestvakter, personal på PKC och RLC. De ska inte gå tillbaka till sin funktion efter utbildningen, utan jobba företrädesvis inom BF/IGV. Ett syfte är att de ska ”bidra till bemanning av särskilt svårrekryterade polisområden”, enligt Polisens beslut.
Under utbildningen får de som tjänar upp till 28.000 kronor/månad behålla sin nuvarande lön. Deltagare med högre lön får gå ner till 28.000 kronor/månad. Efter utbildningen tillämpas individuell lönesättning och man går in i den lönebild som gäller för funktionen.
Christer Palmkvist
Sedan beslutet om utbildningen togs har det på sociala medier luftats farhågor om att detta kommer skapa ytterligare ett vi-och-dem-tänk bland anställda. Varken Polisförbundet eller myndigheten tror att det behöver bli så.
– Så länge man bibehåller samma krav in och samma krav ut med obligatorisk aspirantutbildning ser vi inte den risken. Några får möjlighet att studera på betald arbetstid med lite olika tempo och den möjligheten har funnits och använts flera gånger de senaste 20 åren utan att det blivit A- och B-lag. Man kan se det som en kompetensutveckling eller åtgärd för omställning, säger Christer Palmkvist.
I första omgången finns 96 utbildningsplatser. Ansökan är öppen till 23 juni.