Polisen Simon Isgren vet hur det är. Vissa pass hinner man inte ens få i sig den där påsen jordnötter som ligger i insatsväskan. Men lugnare dagar tycker han att man ska göra en ritual av måltiden på jobbet.
– Lägg upp maten på tallrik i stället för att äta direkt ur lådan, och ha med lite rucola eller krasse som topping. Njut av att sitta ner och prata med kollegorna över god bit mat.
Om du är trött på stationsmiljön och vill se något annat föreslår han en picknick.
– Det finns mängder av mat som är god att äta kall som du kan ta med dig ut till någon fin plats, i stället för att sitta i något svettigt avrapporteringsrum. Gör några extra karréer när du grillar på helgen så kan du äta dem kalla med en fransk potatissallad senare i veckan. Eller gör en glasnudelsallad med räkor. Lika god kall som varm.
Simon Isgren, stationsbefäl och hobbykock.
Simon beskriver sina egna matlådor som vanlig vardagsmat snarare än något som slår kollegorna med häpnad.
– När jag hade varit med i Sveriges mästerkock ville ju alla kolla vad jag hade i lådan. ”Vad har du gjort i dag då, mästerkocken?” undrade de. Jag vet inte om mina köttbullar med stuvade makaroner levde upp till förväntningarna.
Han lagar gärna enkel mat men håller hårt på att göra den från grunden. Det blir godare så. En bra regel när det gäller mat i låda är att satsa på krämiga rätter, enligt honom. Klassiker från det italienska köket som lasagne och cannelloni blir bara bättre av att stå några dagar i kylen.
– Om du har gjort en pasta med krämig sås suger pastan åt sig mycket av vätskan. Häll på lite vatten i matlådan innan du sätter in den i mikron så fräschar du upp den.
Grytor och soppor är också bra alternativ som är lätta att frysa in. Billiga är de dessutom.
– En lunch ute kostar 100 spänn. Gör du min sötpotatissoppa kan du få tio portioner för samma pris (se recept nedan).
Har man ambitionen att göra fler matlådor och äta mindre ute gäller det att skapa en hållbar rutin för det, enligt Simon.
– Det är ett livspussel. Speciellt om du jobbar skift. Du kanske går hem och sover en stund, och sedan ska du tillbaka till jobbet. Då vill du att det ska finnas något i kylen eller frysen som du bara kan plocka med dig.
Kocken bakom recepten
Namn: Simon Isgren.
Ålder: 31 år.
Bor: Kalmar.
Jobbar som: Stationsbefäl.
Känd från: Förra säsongen av Sveriges mästerkock och Instagramkontot smakgren.
Knepet är att hitta ett system som passar den egna livssituationen.
– Jag har två barn och vi lagar mat i stort sett varje dag. Då räcker det att göra en dubbelsats så har man något att ta av till lådorna. Men det är nog annorlunda om man lever i ett ensamhushåll.
De där ambitiösa typerna som gör matlådor för en hel vecka i stöten. Finns de och är det något att ta efter?
– Ja, så gör ju vissa. Då är det viktigt att tänka smart så att du inte behöver äta samma spagetti och köttfärssås fem dagar i rad. Välj en råvara som du lätt kan göra olika rätter av. Om du gör en kycklinggryta till exempel (se recept) kan du spara lite av filén till en sallad ena dagen och en matigare macka nästa.
Recept 1: Krämig kyckliggryta med soltorkade tomater
DU BEHÖVER (5 PORT)
700 g kycklinglårfilé
1,5 dl okoncentrerad kycklingfond
1 dl soltorkade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
2 dl skogschampinjoner
3 dl grädde
1 tsk kinesisk soja
1 pkt bacon
Salladslök och färsk persilja
till garnering
GÖR SÅ HÄR
Dela och stek kycklingen i en het panna tills den fått fin färg, ställ åt sidan. Fräs lök och vitlök i smör och rapsolja. Tillsätt kycklingfonden och låt reducera något.
Häll på grädden och låt koka upp. Strimla de soltorkade tomaterna och lägg sedan i pannan tillsammans med sojan, dijonsenap och kycklingen. Låt allt koka upp och småputtra ca 10 minuter.
Under tiden som grädden kokar upp steker du champinjonerna tillsammans med bacon krispigt. Smaka av grytan med salt och peppar. Toppa med svampen, bacon, salladslök och färsk persilja. Servera med ris.
Recept 2: Rostad sötpotatissoppa
DU BEHÖVER (6 PORT)
500 g sötpotatis
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 msk tomatpuré
8 dl spädd grönsaksfond
1 pkt kokosgrädde 400 ml
1 msk limejuice
1 krm spiskummin
TOPPING
Färsk bladspenat
Crème fraiche
Rostade pumpakärnor
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och dela potatisen i mindre bitar. Placera i ugnsform, ringla lite olja över och rosta i cirka 20 minuter i ugnen.
Fräs lök, vitlök i smör och rapsolja i en lämplig kastrull. Tillsätt tomatpuré och fräs tills löken blivit mjuk.
Tillsätt grönsaksfonden och låt allt koka upp. Lägg i den rostade potatisen tillsammans med ingefäran och spiskummin och låt koka i ca 10 minuter. Tillsätt kokosgrädden och låt allt koka tills potatisen blivit mjuk.
Mixa soppan slät och smaka av med limejuice, salt och peppar. Toppa soppan med crème fraiche, bladspenat och rostade pumpakärnor.