Annons
Annons

”Tråkigt att vi inte varit tilltänkta”

Polisförbundet finns inte med som remissinstans när det ska tyckas till om förslaget till ny ordningsvaktslag. UPPDATERAD.
30 juni 2021, 09:40

Förslaget En ny lag om ordningsvakter m.m. presenterades i slutet av maj, och föreslog bland annat ökade befogenheter till ordningsvakter, exempelvis att de ska få transportera omhändertagna, vilket Polistidningen skrivit om tidigare.

Polisförbundet såg vissa bra inslag i förslaget, men gillade inte att ordningsvakter ska få ökade befogenheter. Ansvaret för att upprätthålla tryggheten är statens, inte vinstdrivande företags, menar man.

Nu har lagförslaget skickats ut på remiss och Polismyndigheten finns med som remissinstans, dock inte Polisförbundet. Andra mer otippade aktörer, som Riksarkivet och Forum för föräldrar till afrosvenska barn, är också med på remisslistan.

När Polistidningen frågar justitiedepartementet om hur de gjort urvalet svarar de i ett mejl att ”när det gäller vilka myndigheter och intresseorganisationer som ska finnas med på en remisslista, görs ett urval på grundval av vilka som bedöms ha ett intresse i frågan. Det ligger i sakens natur att remisslistan inte kan ta upp alla instanser som eventuellt kan tänkas vara intresserade. Det finns dock alltid en strävan att så många intresseområden som möjligt ska vara representerade så att förslaget blir allsidigt belyst”.

Departementet betonar att även organisationer och medborgare som inte står med på listan kan skicka in remissvar. ”Det är således ingenting som hindrar att Polisförbundet kommer in med sina synpunkter på förslaget om förbundet så önskar”, skriver man.


Hela listan

Listan på remissinstanserna hittar du här.

Polisförbundet meddelar att de planerar att skicka in ett remissvar, som ska vara inne senast 8 oktober.
– Det är tråkigt att vi inte varit tilltänkta som remissinstans, det här betänkandet berör våra medlemmar på många sätt. Därför kommer vi lämna remissvar för att framföra våra synpunkter, kommenterar Anna Nellberg Dennis, Polisförbundets andre vice ordförande.

UPPDATERING 210706:
Polisförbundet har fått nya besked. De är tillagda på remisslistan. ”Av förbiseende lades flera fackförbund, varav Polisförbundet är ett, inte till den ursprungliga remisslistan, vilket nu har åtgärdats. Justitiedepartementet värdesätter alltid att betänkanden blir så genomlysta som möjligt från olika aktörer. Det gäller i synnerhet sådana som har god insikt i sakförhållandena”, skriver Regeringskansliet i ett mejl till Polistidningen.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst