Annons

Annons

3.000 poliser har skrivit under upprop

3.098 poliser har skrivit under namninsamlingen som startade efter att en polis sköts ihjäl i somras. Nu har initiativtagaren lämnat över den till inrikesministern. Uppropet har samtidigt mötts av kritik.
23 september 2021, 08:59

Efter att Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården startade Göteborgspolisen Hannah Bergelin en namninsamling med förslag på politiska förändringar. 3.098 poliser har skrivit under (insamlingen har riktat sig till poliser, men även civilanställda har haft möjlighet att skriva på. 3.098 är den totala siffran). Insamlingen kan också undertecknas av allmänheten, men de namnen är inte räknade och den insamlingen pågår ett tag till.

Av drygt 20.000 poliser är 3.098 inte så många?
– Jag tror det handlar om att jag inte nått ut. Sen är det säkert några som känner att de inte håller med om någon punkt och inte skriver under. Men jag tycker inte att 3.000 namn är lite. De namnen stärker mig, och jag är så oerhört stolt över dem, säger Hannah Bergelin.

För att förslagen ska bli verklighet har hon kontaktat riksdagspartierna. I måndags träffade hon inrikesminister Mikael Damberg (S) som var i Göteborg för att presentera budgeten. I går träffade hon Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, också i Göteborg. I dag, torsdag, är hon i Stockholm för att träffa partiledare och talespersoner från andra partier. Målet är att träffa alla partierna i riksdagen.

Hannah Bergelin och Mikael Damberg efter mötet i Göteborg.

Namninsamlingen har samtidigt mötts av kritik. Till exempel för att den innehåller förslag som att ”antisocialt beteende” mot blåljuspersonal måste bli straffbart, att visitationszoner ska införas och att avlyssning ska få ske på personer med gängkoppling utan misstanke om specifikt brott. Kritiker menar att förslagen är rättsosäkra, hotar integriteten och att de behöver analyseras ur flera perspektiv.
– De kan säkert analyseras av jurister. Är de görliga ens? Men det är inte upp till mig, jag är polis och 3.098 andra tycker som jag, att någonting måste göras. Det här är våra förslag.

Hon betonar att det inte bara är hon som står bakom förslagen. Dagarna efter polisskjutningen ställde hon frågan i en sluten Facebookgrupp: ”Vad kan vi göra?”
– Jag fick 130 kommentarer i tråden. Sen har kollegor skrivit personliga meddelanden till mig om vad de tycker man borde förändra, och vi har fört en diskussion om vad vi ska prioritera. Jag har tagit med de lagändringar jag fått mest kommentarer om.

Hannah säger att hon inte nåtts av någon kritik, utan bara av positiva ord. Hon trycker på att hon i förtexten skriver om vikten av skola, socialtjänst, psykiatri och idrottsföreningar, och att en förändring inte bara bygger på hennes förslag utan på samverkan. Men hon fokuserar på den fasen där Polisen är inkopplad.

En sak har hon gjort fel, säger hon. I ett inlägg på ett officiellt myndighetskonto på Instagram, som hon administrerar, uppmanade hon folk att skriva under uppropet. Inlägget är borttaget.
– Det är ett enskilt initiativ, inte myndigheten som står bakom.

Ska poliser vara politiska?
– Vi vill förbättra vår arbetsmiljö och göra Sverige tryggare. Och i och med att vi lever i en demokrati är det politikerna som bestämmer lagar, det kan inte myndigheten göra. Vi pinpointar inget speciellt parti.

Hur har dina förslag med polisers arbetsmiljö att göra?
– De kommer bidra till att vi kan lagföra fler personer. Vilket innebär att de kommer bort från gatan. Vilket innebär att vi får en bättre arbetsmiljö och kan fokusera på förebyggande och främjande arbete.

Efter måndagens möte med Hannah Bergelin kommenterade Mikael Damberg förslagen till lagändringar i SVT Väst.
– Väldigt mycket av det här är på gång, men det tar ju lite tid när maskiner ska gå, utredningar komma fram och vi kan fatta beslut i Sveriges riksdag. Jag tror att ganska mycket av det som finns på listan kan vi se fram emot att bli verklighet i Sverige, sa han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst