Annons

Annons

Poliser älskar jobbet mer än andra

Med tanke på de påfrestningar som poliser utsätts för kunde man förvänta sig att de skulle må sämre. Det säger forskaren Malin Eriksson. Det verkar som att antagningskraven gör att gruppen är bättre rustad än den genomsnittliga medborgaren.
9 september 2021, 08:25

Studien av Polisens Initiativ Mareld har gett Malin Eriksson en ordentlig inblick i den polisiära världen. Hon har förvånats av komplexiteten i polisyrket och påfrestningarna. Det är inte bara stressen och pressen i det operativa arbetet, utan också organisatoriska problem inom myndigheten som skapar en tuff jobbvardag.
– Många gånger när jag har intervjuat poliser så har jag undrat: ”Varför är du kvar i det här jobbet?” Det klockrena svaret har nästan alltid varit: ”För att jag älskar mitt jobb.” Det har jag inte mött på samma sätt när jag har intervjuat andra professioner.

Malin Eriksson EGN
Malin Eriksson, professor i socialt arbete vid Umeå universitet

Foto: Ellinor Gustafsson.

Märker du någon skillnad på poliser i yttre respektive inre tjänst?
– Utredare bär med sig jobbet hem i större utsträckning. Poliser i yttre tjänst verkar mer kunna släppa jobbet när de tar av sig uniformen.

I den här studien har du också intervjuat boende och olika samhällsaktörer i särskilt utsatta områden. Vad har de för förväntningar på Polisen?
– De vill ha en hög polisiär närvaro, gärna på daglig basis. De vill att poliserna ska vara ute bland folk och arbeta repressivt mot brottsligheten. Men det ska göras på rätt sätt av poliser som känner området och finns där långsiktigt.

Det verkar ge stöd för Polismyndighetens inriktning att arbeta både gränssättande och relationsskapande i dessa områden?
– Ja, det har varit tydligt att de boende inte ser någon motsättning i det. Förväntan är att polisen ska upprätthålla lag och ordning. Men det verkar som att person är viktigare än funktion. Man litar på ”sina” poliser. De som känner invånarna vid namn. Poliser som kommer utifrån för att göra enstaka punktinsatser bidrar inte till ökad trygghet.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst