Annons
Annons

En glimt av andra sidan

Nya Säpochefen är kvinna. Första kvinnan på posten. Det är inget hon själv reflekterar över så mycket. Hon hoppas att det var hennes kompetens, inte kön, som tog henne till toppen av ansvaret för rikets säkerhet. Men om det innebär att hon går före och inspirerar andra tycker hon att det är bra. Vi har intervjuat Charlotte von Essen här.

Jag tror det har betydelse att nya Säpochefen är en kvinna. Jag tror inte att hon gör jobbet annorlunda på grund av det enskilda faktumet, så egentligen är det ju oviktigt att hon är kvinna. Men så länge det är svårare för kvinnor än för män att nå sina mål här i livet är könet viktigt.

Symbolvärdet är starkt. Med tiden kanske de snäva normer och könsroller våra liv och arbetsliv begränsas av kan luckras upp. De som till exempel bidrar till att bara runt 30 procent av Sveriges poliser är kvinnor, och att det är svårt att rekrytera kvinnliga livvakter. Jag ogillar för övrigt uttrycket jag just använde, ”kvinnliga livvakter”. Skriver hellre livvakter som är kvinnor. Jag skriver ogärna kvinnliga poliser, men gärna poliser som är kvinnor. Ord har också ett starkt värde.

Sen kanske vi kan få en glimt av andra sidan glastaket.

Att Säpochefen är en hon är visserligen ingen garanti för jämställdhet. Om hon bedöms och bemöts på ett annat sätt än en man är ju inte så mycket vunnet.

Inga likheter i övrigt, men nästa partiledare för Socialdemokraterna och troligen nästa statsminister är också en hon. Det kan tyckas tjatigt att prata om vikten av kvinnor på poster som traditionellt sett män haft. Vi har hört det förut, kom med något nytt, typ. Men det finns en kraft i tjatet. Att återkomma, upprepa, nöta, visa att man ser. Det kan till slut rucka på ingrodda normer och påminna oss om att stötta varandra på en backig väg.

Sen kanske vi kan få en glimt av andra sidan glastaket. *

* Med glastaket menas en gräns över vilken det är svårt för kvinnor att avancera i karriären. Det är en metafor för att hindren ofta är dolda och informella och att de inte märks förrän man slår i.

Nu kan vi på Polistidningen röra oss friare i landet för att träffa er. Hör av er till oss med tips på saker att skriva om! Högt eller lågt. Kul eller ledsamt. Om något bra eller om något som är skit. Ring, mejla, messa – det gillar vi.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst