Annons
Annons

”Känns bra att utredningen kommit så långt”

Åtalet för mordet på polisen Andreas Danman river upp känslorna på nytt, men ger också hopp om en förklaring till det som hände. Det säger Mikael Folkesson som var Andreas gruppchef.
29 oktober 2021, 12:56

Mikael Folkesson var inte i tjänst den kvällen i juni när områdespolisen Andreas Danman sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg.
– Jag blev uppringd av en kollega som berättade att Andreas hade blivit skjuten. Man hamnar i något slags chocktillstånd och jag har svårt att beskriva vad jag gjorde sedan. Men jag åkte in till jobbet helt enkelt för att hjälpa till, precis som många andra som var lediga.

Mikael_Folkesson
Mikael Folkesson, gruppchef vid områdespolisen, LPO Hisingen

Han beskriver stämningen som speciell.
– Vi var väldigt fokuserade på att gripa en gärningsman, samtidigt var det en sorg som lade sordin på allt. Det var ju flera i min grupp som hade jobbat med Andreas den kvällen och som sedan var med och gjorde de där initiala åtgärderna som man alltid gör när man har en brottsplats och jagar en gärningsman.

Vad var din roll där och då?
– Att ta hand om min personal och ha en tät dialog, individ för individ, och med krisstödjarna kring vilka som kunde fortsätta jobba och vilka som behövde tas ur tjänst.

Budskapet från krisstödjarna var att de som orkade jobba och vara delaktiga skulle vara hjälpta av det framöver i bearbetningen av händelsen.
– Och i dag är alla i gruppen väldigt tacksamma för att det beslutet togs, att de fick vara med och känna att de var en del av jakten på gärningsmannen.

En misstänkt 17-åring greps bara två dagar efter händelsen och har suttit häktad sedan dess. På fredagen kom så åtalet mot honom. Det omfattar, förutom mordet på Andreas Danman, även mordförsök mot tre andra personer vid samma tillfälle och grovt vapenbrott. Enligt åklagaren Linda Wiking kom gärningsmannen till södra Biskopsgården för att leta upp tre unga män i ett rivaliserande gäng. Syftet ska ha varit att mörda en eller flera av dem, enligt åklagaren. De tre männen flydde från platsen och det var när 17-åringen följde efter som han stötte på Andreas Danman som kom åkande på en moped.

Enligt åklagaren avlossade 17-åringen två skott mot polismannen, varav det ena träffade och var dödande. Andreas Danman var uniformerad vid tillfället, men trots de många förhör som har hållits med 17-åringen kan åklagaren inte säga om den åtalade förstod att han sköt mot en polis.
– Vi kan inte säga huruvida gärningsmannen såg att det var en polis eller inte. Det hoppas vi ska framgå vid huvudförhandlingen. Helt klart är att han ser att det är en person som kommer på en moped.   

Enligt åklagaren rörde det sig inte om ett planerat dåd riktat mot Polisen som myndighet eller mot specifikt Andreas Danman.  

Det som gjorde att utredarna så snabbt fick upp ögonen för 17-åringen var att ett vittne hittade en elsparkcykel, kläder och ett munskydd i ett närbeläget skogsparti som passade ihop med vittnesuppgifter från brottsplatsen. En snabb analys visade att den åtalades DNA fanns i munskyddet. Och på samma plats hittades också det vapen som användes vid gärningen, uppger åklagaren.

Åtalet väcker dubbla känslor hos Mikael Folkesson. Han vet att det kommer att riva upp gamla sår hos både honom och hans personal, samtidigt ger en kommande rättegång hopp om att få svar på de frågor som hänger i luften.   
– Det kommer att vara en tung period när händelsen kommer upp mycket i media igen. Men det känns väldigt bra att utredningen har kommit så långt. Förhoppningen är att vi ska få reda på vad som hände på brottsplatsen och varför. Sedan hoppas vi att det blir en fällande dom i det här ärendet, men i nuläget är han bara misstänkt och inte dömd.

Hur har det varit att jobba i Biskopsgården efter den här händelsen?
– I början var det en klump i magen varje gång man åkte förbi mordplatsen. Men sedan blev den också en fin minnesplats. Vi har fått ett enormt stöd av allmänheten och på det sättet har det blivit lättare att arbeta i området.

Att en gärningsman greps bara två dagar efter mordet hade också stor betydelse, enligt Mikael Folkesson. 
– Vi pratar med personer i de kriminella nätverken nästan dagligen och om vi inte hade haft någon aning om vem som hade gjort det här så hade det nog känts olustigt. Då hade man nog funderat på om man stod och pratade med den som sköt. Sedan kan man aldrig vara säker på att den gripne är rätt person, men att han har varit häktad under så lång tid pekar på att det finns bra bevisning.

Har det här påverkat er relation till de kriminella nätverken på något sätt?
– Det är vissa av dem som har beklagat, men relationen till dem är yrkesmässig och det har genomsyrat hela händelseförloppet efteråt. Vi har klarat att förhålla oss professionella. Så på det sättet skulle jag säga att relationen inte har förändrats.

Rättegången i målet kommer att börja måndagen den 8 november 2021 och planeras pågå under fyra dagar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst