Annons
Annons

”Poliser har förväxlats med kriminella”

Riskerna med mopedburet polisarbete har hamnat i fokus efter dödsskjutningen av polisen Andreas Danman i Biskopsgården. Hans moped och hjälm saknade polisemblem och en teori är att gärningsmannen misstog honom för en motståndare i gängkonflikten.
9 november 2021, 13:19

Polisen Andreas Danman patrullerade Biskopsgården på Hisingen på elmoped när han blev skjuten till döds. En fråga i den pågående rättegången är om gärningsmannen förstod att det var en polis som kom åkande på mopeden. Den åtalade 17-åringen förnekar att han ens var på platsen när skotten föll. 

Förundersökningen i ärendet blev offentlig i samband med åtalet och där framgår att Polisen på Hisingen har varit medveten om riskerna med att arbeta mopedburet. Bland annat har man slutat jobba civilt på moped, berättar en gruppchef i ett förhör: ”Förr gjorde vi det men på grund av att vi tidigare har förväxlats med kriminella och att personer i konfliktmiljön sagt att de trott att vi var motståndare och att de hade skjutit mot oss om de hade haft vapen så har vi slutat med det”.

Det finns en ökad risk att uppfattas som en motståndare.

Andreas Danman var visserligen uniformerad när han sköts till döds, men utredningen har inte kunnat visa om den åtalade insåg att han sköt mot en polis. Andreas Danman hade inte Polisens gula varselväst på sig och det fanns inte heller några polisemblem på mopeden eller hans hjälm.

Polisen på Hisingen har använt mopeder sedan 2007 för att kunna täcka större ytor och ta sig fram snabbt på cykelvägar och andra trånga passager där man inte kan köra bil. En annan gruppchef som förhördes i utredningen konstaterar att mopedburet arbete är förenat med risker. ”Polisen kommer snabbt tätt inpå gängmedlemmar. Det finns en ökad risk att uppfattas som en motståndare, eller åka in i till exempel en skottlossning, jämfört om polisen går till fots”.

Det är en avvägning mellan att vara synlig på grund av säkerhet eller att bli en måltavla.

I samband med åtalet blev även Arbetsmiljöverkets ärende om dödsskjutningen offentligt. I ärendet finns bland annat Polismyndighetens egen utredning om händelsen som upprättades i augusti. Under rubriken ”Polismyndighetens åtgärder framåt” står bland annat att polisens uniform är mörk och att det kan vara lätt att missta en polis för någon annan. ”Erfarenhet från den aktuella händelsen bör därför finnas med när man nationellt tar fram en ny uniform”. Enligt Polismyndigheten bör det också undersökas om mopeder och mopedhjälmar ska märkas upp.

Polisens utredning berör också det faktum att Andreas Danman inte bar varselväst vid händelsen. Men frågan om västen alltid ska bäras vid mopedkörning är inte enkel, enligt utredningen, ”eftersom det är en avvägning mellan att vara synlig på grund av säkerhet eller att bli en måltavla”.

Kollegan som patrullerade tillsammans med Andreas Danman säger i ett förhör att det har varit en diskussion om man ska bära varselväst i samband med mopedkörning. Han konstaterar att ”den här gången var priset alldeles för högt för att inte göra det”. Han kan dock inte avgöra om det hade påverkat utgången om varselvästen hade varit på, men säger att ”det hade nog sett bättre ut”.

Den övergripande slutsatsen i Polismyndighetens egen utredning av händelsen är att myndigheten inte har gjort ”något avsteg från gängse riskförebyggande arbetsmiljöarbete, polisiära arbetsmetoder eller användning av skyddsutrustning”. Och i mitten av oktober avslutade Arbetsmiljöverket sitt ärende.

Ibland behöver vi vara mer anonyma.

Polismyndigheten flaggar samtidigt för att det kan komma fram nya omständigheter i brottsutredningen som visar att myndigheten måste vidta ytterligare arbetsmiljöåtgärder. Den interna utredningen är därför inte helt avslutad.

Det lokala skyddsombudet Jan Edmundsson kan inte säga att arbetsgivaren har gjort fel i det här fallet.
– Det är normalt att vi åker moped i det här området. Skottet tar olyckligt och leder till den här tragiska utgången.

Frågan om Polisen på Hisingen ska fortsätta köra moped är något som får utredas, enligt honom.
– Då behöver man samtidigt ta ställning till om mopederna ska ha tydligare märkning och om poliserna ska bära varselväst. Men det beror ju också på vilket uppdrag vi är ute på, ibland behöver vi vara mer anonyma.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst