Annons

Annons

Våldet tar aldrig paus

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

En speciell tid har passerat. Samhället har inte sett ut som det brukar. Mycket har varit stängt, begränsat. Konserter och stora fotbollsmatcher har ställts in och människor har förlorat sina jobb. Kroglivet blev satt på paus och bedrevs sedan i en sorts komprimerad form.

Men en sak som inte tagit paus är våldet och hoten mot poliser. Enda skillnaden under pandemin är att det bitvis tagit sig andra uttryck, bitvis har grundats i andra orsaker. Men på det stora hela har det sett precis lika illa ut som det brukar för de flesta av våra medlemmar. Det visar vår senaste hot- och våldundersökning som precis kommit ut i rapportform, eller precis är på väg ut när det här publiceras.

Debatten och nyhetsrapporteringen har under några år haft fokus på gängbrottslighet, skjutningar och polisbrist. Nu börjar det höjas allt fler röster som kräver att Polismyndigheten ska leverera. Kritikerna upplever att det östs miljarder över polisen utan att det gett resultat. Men viktigt att komma ihåg i sammanhanget – särskilt kopplat till polisers utsatthet för hot och våld och möjligheterna att hantera våldet – är att de där miljarderna inte avspeglats i någon kraftig ökning av antalet poliser.

Många uttrycker också en frustration över att de inte känner sig uppbackade av lagstiftning, domstolar, arbetsgivare och allmänhet.

2010 nåddes målet om 20 000 poliser. Det nya målet ligger på 26 200 poliser. Hur långt mot det har vi kommit? I september inte längre än till 21 220.

Någon kraftig polistillväxt med vilken vi kan trycka tillbaka brottsligheten och öka säkerheten för både poliskåren och allmänheten har vi alltså ännu inte upplevt. Därför är det inte konstigt att många kollegor i vår undersökning andas en sorts hopplöshet när det gäller den egna utsattheten. Nästan alla tror att utsattheten för hot och våld kommer att öka ytterligare och många uttrycker också en frustration över att de inte känner sig uppbackade av lagstiftning, domstolar, arbetsgivare och allmänhet. Domslutens ”polisman i tjänst ska tåla…” lyfts av flera poliser i undersökningen fram för att illustrera den frustrationen.

Mer måste göras för att skydda de som skyddar.

”Polisman i tjänst ska tåla…” valdes också som namn på årets rapport, för att få i gång en diskussion om vilka bitvis orimliga krav som ställs på den yrkesgrupp vars uppgift är att hjälpa och skydda andra – med i värsta fall den egna hälsan och det egna livet som insats. Mer måste göras för att skydda de som skyddar. Samhället måste bli bättre på att värna sin poliskår. Polismyndigheterna måste bli bättre på att skydda sin mest värdefulla resurs.

Det finns förbättringspotential på en mängd områden, som lagstiftning, identitetsskydd, skalskydd, utrustning och utbildning. Men viktigast av allt: vi behöver bli fler poliser.

Åtta av tio poliser i vår undersökning anser att det sällan eller aldrig finns tillräckligt många poliser i yttre tjänst för att hantera potentiellt eller faktiskt våld mot poliskollegor. Åtta av tio! Det är en siffra värd att hålla i åtanke när man pratar om varför polisyrket måste bli mer attraktivt i form av högre löner, bättre villkor och utvecklingsmöjligheter.

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst