Elva leverantörer visade intresse av att delta i upphandlingen, men i slutändan var det bara fyra som lämnade anbud: Sig Sauer Inc., Smith & Wesson, Promoteq som representerar tillverkaren Glock och Arma Tech som representerar Heckler & Koch.
Smith & Wesson uppfyllde inte alla krav i den tekniska specifikationen och gick inte vidare. De tre andra fortsatte till provskjutning och teknisk utvärdering. Promoteqs anbud fick aningen högre poäng än konkurrenterna i utvärderingen och eftersom Promoteqs anbudspris dessutom var lägre vann företaget upphandlingen, enligt Polismyndighetens utvärderingsrapport.
Polismyndigheten lämnar i nuläget inga kommentarer om upphandlingen men Polistidningen har begärt ut prislistan för bland annat det vinnande anbudet. Där kan man se vilka pistolmodeller som ingår i anbudet. Det är Glock 17 och Glock 19 generation 5, samt Glock 43 och Glock 43X. Enligt prislistan i anbudet är det Glock 19 som Promoteq planerar att leverera flest utav, 28.000 stycken, jämfört med mellan 1.250 – 1.850 stycken av de andra modellerna.
Niklas Lindroth, områdespolis och vapeninstruktör vid Polismyndigheten, kommenterar det så här:
– Volymen tyder på att Glock 19 blir standardvapnet som sannolikt ska användas av både ingripande- och krimpersonal. Glock 19 är mer kompakt än Glock 17 och väger mindre, vilket är en viktig aspekt eftersom vi bär våra vapen mer än vi använder dem.
Niklas Lindroth, områdespolis och vapeninstruktör
Och vilka får Glock 17 tror du?
– Den är full size och man kan tänka sig att den kommer att användas av specialenheter som insatsstyrkor och kanske hundförare. Det vill säga funktioner som löper högre risk att behöva använda vapnet, och där det kan ha betydelse med den marginellt bättre precision som det större vapnet ger. Eller så är den tänkt för poliser med jättestora händer, det är svårt att veta exakt hur myndigheten har tänkt där.
De mindre modellerna Glock 43 och Glock 43X, som kan bäras dolda, tror han främst kommer att användas av spanare.
Anbudet omfattar även två övningsvapen: Glock 19P och Glock 19T. Utöver pistolerna ingår även en rad tillbehör: magasin, hölster, vapenlampa, rengöringskit, reservdelar och verktyg.
När det gäller vapenlampor omfattar anbudet cirka 20.000 stycken. Och enligt Niklas Lindroth tyder det på att åtminstone poliser i yttre tjänst kommer att få lampor till sina vapen.
Leverantörernas totalpris för vapen och tillbehör
Promoteq: 14,9 miljoner euro
Arma Tech: 19,9 miljoner euro
Sig Sauer: 23,7 miljoner euro
Källa: Polismyndigheten
Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson är nöjd med Polismyndighetens val av nytt tjänstevapen för myndighetens poliser. Han skriver så här i ett mejl till Polistidningen:
”Glock är ett mycket bra vapen med hög funktionalitet och tillförlitlighet samt är mycket användarvänligt och passar många. Låg vikt pressar ned den totala vikten som våra kollegor bär vilket kan förebygga belastningsproblem. Nu återstår ett stort arbete att riskbedöma och säkra utbildning, utbildningsplatser och logistik för att ombeväpna svensk polis.”
Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud, Polisförbundet.
Foto: Emma Eneström
Polismyndigheten har ännu inte tecknat avtal med leverantören bakom det vinnande anbudet. Just nu ligger en så kallad avtalsspärr fram till den 4 februari. Under denna tid kan konkurrenterna ansöka om överprövning av upphandlingsbeslutet hos domstol.