Annons

Annons

Idrepolis vädrar framtidstro

Idre är en växande ort i Dalarna som länge dragits med rekryteringsproblem. Polisen Lena Nilsson har oroats av tanken på att ingen ska ta över efter henne. "Men nu verkar det faktiskt hända saker", säger hon.
17 januari 2022, 08:56

När Polistidningen var på plats i Idre under försommaren för att träffa Lena Nilsson, en av ortens två poliser, fanns en oro att tiden höll på att rinna ut. Pensionen närmar sig för både henne och Anders Nilsson, som är ortens andra polis. Men nu verkar det röra på sig i frågan.

Tullen, som i dag delar lokaler med Polisen i Idre, ska bygga egna lokaler strax bakom de nuvarande. Och Polismyndigheten har i sin tur tagit beslut om att ta över hela lokalen själva och därmed göra plats för fler poliser. Dessutom ska stationen moderniseras för att hålla den standard som krävs i dag.
– De har sagt att vi ska vara en plus fyra och på sikt en plus sex poliser här, berättar Lena Nilsson.

Det har varit svårt att rekrytera poliser till Idre och de som kommit för att arbeta där har tidigare inte blivit kvar. Anledningarna har, som Lena Nilsson ser det, varit flera. Bland annat har man enligt henne varit för långsam med att fånga upp de poliser som varit intresserade av ett liv i Idre.

Nu säger regionpolischef i Bergslagen, Patrik Ungsäter, att Idre ska prioriteras. Bland annat hade man i december en rekryteringskväll på polisstationen i Idre.
– Jag tyckte det skulle bli bra om det dök upp fyra, fem stycken intresserade. Men det kom 15, alla boende i Idre och flera av dem skulle faktiskt vara realistiskt att de blev poliser, säger Lena Nilsson.
Hon var på plats och informerade om hur det är att jobba i Idre.
– Men de måste ju gå utbildningen först.

Det som gör Idre intressant enligt Patrik Ungsäter är dels att orten expanderar. Det byggs mycket och turismen expanderar för hela året vilket han menar kommer att innebära behov av kontinuitet i polisiära insatser och hög lokal närvaro.  

Rekrytering av fler poliser till Idre kommer att dra i gång innan stationen är färdig. Enligt Peter Karlsson, polisområdeschef i Dalarna, pågår arbete också med att lösa lokalfrågan under renoveringen. 
– Det är helt klart att det ska bli både polishus och fler poliser i Idre, säger han.

En av anledningarna till att man inte tidigare fångat upp de som vill till Idre har varit att det inte funnits pengar. Men nu säger regionpolischef Patrik Ungsäter att de poliser som vill till Idre kommer att prioriteras när regionen rekryterar.

Patrik Ungsäter tycker att det finns anledning att få rätt poliser på plats så snart det går.
– Jag tycker det är viktigt att man hinner överföra kunskapen från Lena till hennes efterträdare. All hennes erfarenhet och det som hon och Anders har byggt upp under mer än 20 år. Det handlar också om nätverk och samverkan.

Om Lena Nilsson fick fler kollegor säger hon själv att det finns mycket att göra som inte går med dagens bemanning.
– Jaktbrott till exempel. Vi tror att det händer mycket ute i skogen som vi inte har möjlighet att kontrollera och det finns en tystnadskultur. Men också sådant som rattfylleri.
– Sedan byggs det mycket och det finns mycket kriminalitet kring byggen.

Lena Nilsson nämner också samverkan med bland annat kommunen men också Norge och Tullen. Ett informellt samarbete har funnits då man delat lokaler, men hon skulle vilja att man återupptog det i mer systematiserad form. Samverkan som även Patrik Ungsäter nämner behöver utvecklas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst