Annons

Annons

”Hände det inte ett känt brott här?”

17 januari tog Polismyndigheten bort betygskravet i historia inför antagningen till polisutbildningen. Detta som ”en del av ett större utvecklingsarbete av antagningsprocessen”. Beslutet väckte olika känslor på Twitter.
4 februari 2022, 15:07

Att en omgörning av antagningskraven är på sin plats var flera överens om. Däribland fanns de som menar att historia är onödigt och fokus borde ligga på sådant som man använder sig av i polisyrket. ”Äntligen relevanta antagningskrav. Galet många intresserade faller bort pga vissa antagningskrav som inte är nödvändiga.” Så twittrar Niclas Hallgren som är biträdande regionpolischef i Bergslagen.
”Som pensionerad polis anser jag att det låter lämpligt”, skriver Sven Södergren.

”Jag har jobbat inom polisen sedan 2009 civilt. Sökte snabbspåren men gick inte vidare för att jag inte hade historia i gymnasiet”, skriver EkR.

”Dåligt. Kan man inte sin historia kan man inte lära sig av den. Det är illa nog med historielösheten som det är i kåren”, twittrar YB Södermalm som svar på Polistidningens fråga om vad poliser i flödet tycker. Han refererar också till ett tillfälle då en ung kollega i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen frågade honom: ”Hände det inte ett känt brott här?”

Han får ganska snabbt mothugg. ”Huruvida någon har läst godkänt i historia på gymnasiet säger rätt lite om huruvida man blir en bra polis eller inte. Det är heller ingen garant mot historielöshet”, replikerar Twitterkontot Null, även denne polis.

Twittraren Jomenvisst har en annan ingång i varför borttagandet av kravet är fel. ”Det har inte lika mycket med att kunna sin historia att göra som att inte vara motiverad nog att skaffa sig betygen som krävs. Varför ta bort krav?”

Fler är inne på samma linje, att ribban snarare borde höjas än sänkas för att antas och att sänkta krav är ett dåligt recept som eventuellt kan ge fler sökande, men inte rätt sökande.  IBN skriver ”Att sänka kraven överlag är fel strategi för att få lämpliga sökanden. Just historia A som ämne tror jag inte spelar jättestor roll om den byts ut mot samhällskunskap eller annat allmänbildande. Att bara ta bort mer och mer ger fel signaler.”

Twitteraliaset PappaPolis illustrerar det på följande sätt, ”Berättarröst: ni kan inte ana vilket krav till polisutbildningen som togs bort sen.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst