Annons
Annons

Par i blått

De blev tillsammans redan under utbildningen och nu är de nygifta. Sofia och Karl-Erik tycker att det är en fördel att vara ihop med en polis, men jobbar inte i samma turlag eller åker i samma radiobil.
14 februari 2022, 07:52

Sofia Evnert och Karl-Erik Ludvigsson har varit ett par i tio år och är sedan några veckor också äkta makar. Det var ett vinterbröllop i Hammarö kyrka med mycket musik och flera kollegor på plats. Till vardags jobbar de i ingripandeverksamheten i Karlstad, hon som ingripandepolis och han som gruppchef i en annan grupp än hennes. Och de har varit öppna från början med att de är ett par.

– Efter utbildningen sökte vi oss till Jämtland för att vi ville göra aspiranttjänst på samma ort. Det var lågt söktryck där och störst chans för oss båda att få jobb. Chefen hade inga problem med att vi var ett par och satte oss i olika grupper. Ibland satte han oss i samma radiobil, det var okej för oss, säger Karl-Erik.

I dag jobbar de i olika turlag, dels för att inte umgås dygnets alla timmar, dels för att kunna vara lediga tillsammans. De tycker att det är en trygghet att vara tillsammans med en annan polis och att kunna dela tankarna om jobbet.

– Det blir mycket jobbsnack hemma och det är skönt att veta att det finns någon efter arbetsdagen som faktiskt vet hur det är och som jag kan prata med. Jag tror att det är svårt för den som inte är polis att förstå vårt arbete, säger Sofia.

Sofia Evnert och Karl-Erik Ludvigsson pratar mycket jobb på fritiden. När de vill koppla av helt drar de till fjällen utan uppkoppling. Foto: Fredrik Karlsson.

De har följts åt och jobbat i Östersund, i Torsby och nu i Karlstad sedan tre år tillbaka. Deras kollegor har inte haft synpunkter på att de har en relation, däremot har det funnits chefer längs vägen som inte har tyckt att det ska finnas kärlekspar inom ordningsverksamheten.

– Vissa chefer tror att det är en oskriven regel att man inte ska vara tillsammans med en kollega. Därför var jag tvungen att göra efterforskningar och kom fram till att det är okej för poliser att ha en kärleksrelation på jobbet så länge det inte går ut över arbetet, säger Sofia.

Hon och Karl-Erik tror att vissa vill hålla sin relation lite hemlig innan man är säker på känslorna. Och de tycker att det är upp till kärleksparen själva att bestämma när de känner sig redo att gå ut med det. Samtidigt tror de att de allra flesta berättar ganska omgående för sin gruppchef.

Foto: Fredrik Karlsson.

De tycker att det är en fördel att båda jobbar i en mindre stad för när det inträffar en svår händelse där en av dem är på plats vet de att de snabbt får besked av kollegorna om hur den andra mår. De brukar också ha för vana att skicka ett sms till varandra om något allvarligt inträffat där det står: ”Jag mår bra.”

– De gånger vi har jobbat ihop vid speciella händelser är det en styrka i att vi känner varandra utan och innan. Jag hör direkt när det är allvar på K-E:s röst och det ger mig en bra bild av läget, säger Sofia.

Finns det tillfällen när det är en nackdel att vara ett par?
– Än så länge har vi inte barn att ta hänsyn till, kanske att vi skulle uppleva det annorlunda då om vi var involverade i samma händelse, säger Karl-Erik.

Och Sofia menar att det ibland kan bli för mycket jobbsnack hemma vilket gör att det blir svårare att koppla bort arbetet när de är lediga. Sen finns det en annan baksida med att vara ett polispar just på en mindre ort som handlar om karriären.

– Det kan vara så att man konkurrerar om samma tjänster när man vill kompetensutveckla sig, säger Sofia.

Blir det skillnad för er som polispar nu när ni är gifta?
– Det blir tydligare rent juridiskt att vi inte behöver vittna mot eller för varandra om någon anmäler ett ingripande, säger Sofia.

Polisen i Värmland uppmärksammade Sofias och Karl-Eriks bröllop på Instagram: 


Kär i kollegan – detta gäller

♥ Det finns ingen policy eller något styrdokument inom Polismyndigheten om att poliser inte får vara kärlekspar.

♥ Däremot är det inte lämpligt att närstående utför en tjänsteåtgärd tillsammans i patrull eller arbetar i samma turlag eftersom vittnesskyldigheten då är satt ur spel, enligt rättegångsbalken 36 kap, § 3.

♥ Det innebär att om tredje part anmäler en polis vid en händelse eller om en polis anmäler en person vid en händelse får närstående inte vittna. Det gäller oavsett om man är äkta makar eller sambor. Gäller inte vittnesskyldigheten kan en polis gå miste om ett viktigt vittne. Det kan också uppfattas som att man skyddar sin närstående vilket kan undergräva allmänhetens förtroende för polisen.

♥ Ena partnern i relationen ska inte vara gruppchef över den andra eller chef i en ledningsgrupp som man rapporterar till. Då kan det uppstå jävsituation.

♥ Det är viktigt att berätta om relationen för sin närmaste chef. Då har man möjlighet att hantera det på ett acceptabelt sätt.

♥ Använder man sunt förnuft i den här frågan så hamnar man oftast rätt.

Källa: Tomas Rosenberg, HR-chef, Polismyndigheten.


KÄNDA POLISPAR PÅ TV

Linda Wallander + Stefan Lindman i Wallander (Johanna Sällström & Ola Rapace)

Kerstin Holm + Paul Hjelm i A-gruppen (Malin Arvidsson & Shanti Roney)

Sara + Magnus i Tunna blå linjen (Amanda Jansson & Oscar Töringe)

Danijela + Faye i Tunna blå linjen (Sandra Stojiljkovic & Anna Sise)

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst