Annons
Annons

Danska facket manar ryska poliser till motstånd

Danska Polisförbundet uppmanar ryska poliser att aktivt motarbeta kriget. Det i en stödförklaring för Ukraina. Svenska Polisförbundet och det nordiska väljer en mer återhållen linje.
8 mars 2022, 07:28

I slutet på förra veckan publicerade det danska polisfacket Politiforbundet en text på sin hemsida där de redogör för sitt ställningstagande angående kriget i Ukraina. Bland annat skänker förbundet en krona per medlem till Röda Korset.

De uttrycker också sitt stöd till Ukrainas folk och ukrainska poliser samt uppmanar sina ryska kollegor att de ska ”ta avstånd från sin regering och motverka kriget, samt att stödja fredsdemonstrationer och mänskliga rättigheter”.

Nordiska Polisförbundet, NPF, tar också avstånd från invasionen i ett uttalande.
”Vi ser med förfäran på hur Ryssland agerar för att förtrycka demokrati och mänskliga rättigheter. Värden vi poliser är satta att försvara. Vi vill även uttrycka vårt helhjärtade stöd för det ukrainska folket i denna svåra stund. Våra tankar går också till de ukrainska kollegor som fortsatt försöker verka under den olagliga invasionen, och deras utmaningar med att försöka att skydda, hjälpa och ställa till rätta under svåra förhållanden.”

– Det här är en formulering vi alla i de nordiska länderna kan stå bakom. Sedan står det varje land fritt att gå utöver det, säger Anna Nellberg Dennis som är andre vice ordförande i Polisförbundet och även sekreterare i NPF och representerar Sverige i den europeiska polisfackliga sammanslutningen Eurocop.

Anna Nellberg Dennis
Anna Nellberg Dennis

Skulle Polisförbundet kunna skänka pengar på liknande sätt som det danska gjort?
– Det finns ingenting som hindrar det, men det är upp till förbundsstyrelsen att avgöra.

Skulle även Svenska Polisförbundet kunna uppmana de ryska poliserna att göra motstånd så som danska Politiforbundet gjort?
– Nej, vi anser inte att det är våran roll, säger Anna Nellberg Dennis.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst