Annons
Annons

Kollegorna bildade mänsklig sköld

Helsingborgspolisen Fredrik Brokopp hade inte hunnit få på sig hjälmen när han hamnade mitt i stenregnet under påskhelgens upplopp i Malmö. Nu önskar han sig fler SPT-utbildade poliser snarare än gummikulor och vattenkanoner.
20 april 2022, 10:10

Vanligtvis arbetar han som områdespolis i Helsingborg. Men på påskaftonen ingick Fredrik Brokopp i en deltagrupp som övervakade den dansksvenska högerextremisten Rasmus Paludans demonstration i Malmö. Den hölls på en rastplats i närheten av Öresundsbrons fäste.
– Vi hade till uppgift att slå kravallstaket kring platsen. Paludan stod och pratade i en megafon och efter hand strömmade det till alltmer folk.  När han sedan började elda en bok som han sade var Koranen så eskalerade det hela till ett upplopp.  

Fredrik halvkropp färg
Fredrik Brokopp, områdespolis

Upploppsmakarna bröt upp gatsten och sköt fyrverkerier mot polisen. Mitt i allt försökte någon köra en bil rakt igenom kravallstaketet.
– Jag såg bilen komma körande i det höga gräset och tänkte först att det bara var någon som skulle spela Allan för polarna, men plötsligt vrider han på ratten och styr rakt in i staketet.
Men bilen var inte så stor och farten måttlig, så den fastnade och blev stående. När Fredrik Brokopp skyndade fram att säkra föraren började stenarna regna över honom.
– Jag hade inte hunnit få på mig hjälmen men klarade mig bra tack vare att några kollegor från Göteborg ställde sig över mig och bildade en mänsklig sköld tills jag hade fått på mig den.
Han jobbade fram till morgonen dagen därpå, och hade då varit i tjänst i 18 timmar. På kvällen kallades han in för ytterligare en natts arbete när upploppen blossade upp igen i Rosengård.

Hade ni rätt förutsättningar för att hantera de här utmaningarna?
– Jag känner att vi har en trygghet i SPT-konceptet* och är enormt tacksam för de resurser som kom ner från region Väst. Jag jobbade på Rosengård för två år sedan när det var upplopp där senast och sedan dess har vi fått både drönare och tårgas, så det har skett en utveckling.

I debatten har det höjts röster om att ni borde ha tillgång till gummikulor och vattenkanoner. Vad tycker du om det?
– Det är säkert bra att titta på nya verktyg, men jag tror inte det är lösningen, utan det handlar om att kunna hålla ut och trötta ut motståndaren.

Men var ni tillräckligt många för att ha den uthålligheten? Det låter som att du fick jobba väldigt långa pass.
– Det är väl svagheten. När vi har en ansträngd situation på flera ställen, då går vi hårt på den personal som är SPT-utbildad. Kollegorna från Göteborg var hos oss på lördagen, i Linköping på söndagen och sedan ner till oss igen. De fick verkligen kuska land och rike runt.
Han hoppas att Polismyndigheten arbetar för att stärka SPT-kompetensen i alla polisregioner.
– Tittar man på region Öst som har flera stora städer som Norrköping, Linköping och Jönköping. Att de inte har den kompetensen där känns väldigt underligt. Jag hade gärna sett att myndigheten stärker förmågan i hela riket när det gäller både utbildning och utrustning.


Bakgrund

Upploppen under påsken skedde i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö i samband med att den högerextrema dansksvenska politikern Rasmus Paludan beviljats demonstrationstillstånd.

Han ansökte om sex stycken tillstånd för att demonstrera i Sverige mellan 14 och 16 april, samtliga beviljades. Av de sex tillståndsgivna sammankomsterna genomfördes två i enlighet med tillståndet. En upplöstes efter två tredjedelar av angiven tid. Övriga tre har inte kunnat genomföras med anledning av våldsamma upplopp på platsen innan den planerade sammankomsten.

Totalt har 26 poliser skadats, och 14 personer ur allmänheten. 20 polisfordon har skadats eller förstörts. 3 är skottskadade efter att polisen avlossat verkanseld. Antalet våldsamma deltagare har i snitt varit ungefär 200.

Källa: Polisens presskonferens 18 april

Hur går snacket internt bland kollegorna om det som har hänt?
– Jag tror att det finns en rätt utbredd frustration inför det våld som vissa är beredda att utsätta oss för och likgiltigheten för vad det kan leda till. Sedan tror jag inte att vi blev fullt lika utsatta som de som jobbade i Örebro och i region Öst.

På vissa håll har Polisens taktik ifrågasatts och man har tyckt att Polisen backade och lät våldsverkarna ta över. Hur ser du på det?
– Det där gäller händelser där jag inte har varit med. Men jag har läst om kollegor som har varit frustrerade över att de inte har tillåtits agera i vissa situationer. Men man måste också ha respekt för de chefer som sitter i staben och ska ta beslut om än det ena, än det andra. De har ju även ett arbetsmiljöansvar att ta hänsyn till.

Polisen ska ju vara en lärande organisation, hur ska man ta vara på den här erfarenheten tycker du?
– Jag tycker att vi måste fokusera på vårt. Det finns en tradition av att vända sig till politiken och fråga vad de ska göra åt problemet. Men jag tycker att det är viktigt att vi frågar oss om det finns saker vi hade kunnat göra annorlunda när det gäller till exempel tillståndsgivning, bedömning av hotbild och uttag av resurser utifrån kompetens. Jag har varit fackligt aktiv tidigare och om jag utgår från de erfarenheterna så är inte Polisen superstark på det här med utvärdering.  

* Den särskilda polistaktiken (SPT) är ett av polisens koncept vid särskilda händelser. Den används för att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med folksamlingar vid bland annat torgmöten, demonstrationer och idrottsevenemang. Källa: polisen.se.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst