Annons
Annons

Vill visa var gränsen går

Therese Gradin vill komma ut i högstadieskolorna och berätta var gränsen går. Hon är en av utredarna i Dalarnas särskilda sexualbrottsgrupp som bara jobbar med våldtäkter.
Therese Gradin vill komma ut i högstadieskolorna och berätta var gränsen går. Hon är en av utredarna i Dalarnas särskilda sexualbrottsgrupp som bara jobbar med våldtäkter.

Alla har sex, det gäller bara att det ska gå rätt till. Det säger Therese Gradin som tycker att hon har ett uppdrag i att prata med unga om sexualbrott. Vad som är rätt och fel när det gäller sex, i lagens mening. Pandemin har stoppat henne, men nu är tanken att hon ska ut till allmänheten, däribland skolor.
– Under pandemin har vi märkt en ökning av våldtäkter främst inom nära relation. När pandemin minskar, folk samlas och alkohol är inblandat kommer det öka i andra grupper. Då gäller det för oss att vara med från start, säger Therese Gradin.

Hur sexualbrott utreds skiljer sig åt runtom i Polissverige. I september 2019 startade polisområde Stockholm nord en särskild utredargrupp för sexualbrott. Nu har Dalarna, Malmö, Storgöteborg och fler områden i Stockholm följt efter.

Utgångspunkten för Dalarna var rapporten Våldtäkt från anmälan till dom från Brottsförebyggande rådet, Brå. Rapportens slutsats var att ”det inte är möjligt att kraftigt öka andelen anmälda våldtäkter som leder till åtal och fällande dom, oavsett hur bra polis och åklagare arbetar. Men det finns utrymme för förbättringar”.

När sexualbrotten tidigare utreddes av Grova brott 1 prioriterades de ofta ner framför andra grova brott. Därför lyfte man ut våldtäkterna och startade den specialiserade sexualbrottsgruppen för polisområde Dalarna, som enbart utreder våldtäkter från 15 år och upp där parterna inte är i nära relation, samt spaningsvåldtäkter. 31 augusti 2020 var gruppen komplett och började med eget inflöde. Den fick namnet Grova brott 2. Vad de vet är de den enda gruppen med det namnet. De vill med det signalera att våldtäkt är just ett grovt brott.

Therese Gradin har sitt kontor i det halvmåneformade funktionalistiska polishuset vid Faluån i Falun. I rum på rad sitter delar av sexualbrottsgruppen, några andra utgår från Borlänge och Avesta. I gruppen ingår en gruppchef, två förundersökningsledare och sex utredare, både poliser och civila. Vid denna tidnings pressläggning var utredarna dock inte fulltaliga. De har också tillgång till en analytiker.

I uppstarten fick Therese gå Polisens sexualbrottsutbildning. Målet är att alla utredare i gruppen ska gå den.
– Fördelen med att specialisera sig är att jag blir bra på det jag gör. Det kan verka drygt och enformigt att jobba med samma sak, men du blir väldigt duktig när du har fokus på en sak och det är en kompetens man inte ska förringa.

Hon har jobbat som polis i elva år. Började i yttre tjänst i Falun. Efter att hon fick sitt andra barn kände hon att hon behövde göra en förändring, så hon gick in och började som mängdbrottsutredare. När hon fick höra om planerna på våldtäktsgruppen var hon inne i en period där hon kände att hon ”ville göra mer”. Så hon sökte och var den första utredaren som anställdes.

– Det är klart att det är spännande att jobba med sexualbrott, men jag kan inte säga att det är spänningen som driver mig, eller att jag själv varit utsatt. Utan det är vikten av att nå ut till ungdomar att inte begå de här brotten. Att komma ut till dem som gör sin sexuella debut och prata. Vad är samtycke, var går gränsen och konsekvenserna som kan bli om man inte tar det på allvar. Jag älskar ungdomar och att prata med människor och kunskapen generellt behöver bli bättre på denna front.

Nu när restriktionerna lättat ser hon en öppning för att åka ut till skolor, främst högstadiet, och prata med elever och lärare. Redan innan pandemin var hon i kontakt med rektorer som ville att hon skulle komma. Hon vill också hålla föreläsningar för allmänheten. Hon ser också ett behov av att åka till skidorterna och prata om sexualbrott och samtycke med säsongsarbetare.

"Fight for your fairytale" står det på Therese underarm. ”Jag är en drömmare och hoppas mycket. Mitt motto är ’dream, plan, do’”, säger hon.

Therese ser många fördelar med en specialistgrupp. Hon tycker inte att det finns några nackdelar för henne som enskild polis. Hon känner inte att det blir tungt att fokusera på en enda brottskategori eftersom ärendena är så olika. Hon har ingen extern handledning, utan tycker att de ger varandra bäst stöd inom gruppen när det är tungt.

Påverkar jobbet dig privat, som att vissa fall inkräktar negativt på ditt eget sexliv?
– Såklart vissa ärenden kryper in under huden, men jag personligen är en sådan som inte tar med mig jobbet hem. Hemma är min trygga plats, säger hon och betonar:
– Det är skillnad på att ha sex och ett sexualbrott.

Arbetsrummet med utsikt över Faluån vittnar också om att Therese är AIK:are.

Brå gjorde förra året en utvärdering av sexualbrottsgruppen i Stockholm nord och kunde se bra resultat. I Dalarna har den inte funnits lika länge, men enligt gruppchefen Pia Wassberg ser de också bra resultat. Genom att renodla sexualbrotten har utredarna fått mängdträning, som bland annat lett till kortare genomströmningstider. De håller fristen för första målsägandeförhör inom 14 dagar. Andelen ärenden redovisade till åklagare ligger dock lägre än önskat och det hänger enligt Pia Wassberg ihop med att Dalarna haft ett högt inflöde av våldtäkter sedan våren 2021. Målet är att ligga på en redovisningsandel på minst 20 procent. Varför Dalarna har högt inflöde kan hon inte säga, men hon tycker det skulle vara intressant om någon ville forska på just det. Specialiseringen menar hon också har lett till ett bra bemötande och hög kvalitet på förhören.


THERESE GRADIN

Ålder: 40 år.

Familj: Tre söner, 7, 10 och 16 år. En kattunge.

Bor: Falun. Föddes i Vancouver, Kanada, på grund av hockeyspelande pappa
(Thomas Gradin) och supportande mamma. Bodde där i sex år, sen ett år i Boston, sen i Täby. Flyttade till Falun för 14 år sedan.

Fritid: Familj och vänner. Tycker om att måla, springa, spela fotboll och städa.

Fackligt engagemang: Kommunikations- och utbildningsansvarig för Polisförbundet region Bergslagen. Utbildad riskbedömningsledare.

Som sexualbrottsutredare måste man kunna ställa intima, närgångna frågor utan att de blir ytterligare ett trauma varken för målsägande eller utpekad misstänkt. Therese tror att många poliser kan känna sig obekväma i det sammanhanget. Och här ser hon en hämsko. För hur duktig sexualbrottsgruppen än är, är det sällan de som står för den första poliskontakten i akutläget. Därför vill de komma ut till ingripandepoliser och Polisens kontaktcenter för att prata om vikten av de initiala åtgärderna och första bemötandet. Therese har som uppgift att informera aspiranter om vad de ska tänka på som först på plats, men vill nå fler.

– Vi hade önskat att fler tillfrågade oss om det, vi har mycket kunskap att ge ut. Det kan handla om saker som att det kan vara bra om de filmar förhör, ställer vissa specifika frågor som kan underlätta för oss, utför vissa initiala tekniska undersökningar och vikten i att få målsägaren till undersökning så snart man kan.

Hon har fått åtalade fällda, men tycker generellt att hon är rätt dålig på att kolla upp domar. Hon är mer för att komma igång med nästa projekt. Men gruppen brukar följa upp fall som berör. Det som gör Therese mest frustrerad är att det fortfarande finns folk som inte respekterar andras gränser.
– Detta är ju viktigt. Viktigt att det blir rätt.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser