Annons
Annons

Hade handgranater i baksätet på polisbilen

Medarbetarnas säkerhet måste gå före intresset av spårsäkring. Det är lärdomen efter att en patrull i Södertälje råkat ta med sig två handgranater tillbaka till polisstationen.
11 augusti 2022, 09:21

”Jag satt vid min arbetsplats när jag efter en stund får veta att polisbilen, som stod parkerad precis utanför mitt fönster, innehöll en misstänkt skarp handgranat. Granaten hade legat där cirka 1 timme innan det uppmärksammades”.

Så skriver en anställd på polisstationen i Södertälje i en tillbudsanmälan. Incidenten har anmälts till Arbetsmiljöverket som en allvarlig händelse och även utretts av Polismyndigheten.

Av utredningen framgår att tillbudet inträffade i maj i år och började med att en patrull larmades ut för att ta hand om ammunition som påträffats i en källare. På plats hittade patrullen en påse med ammunition och fyllda magasin som låg helt öppet i källargången. För att minimera risken att förstöra några spår petade patrullen bara försiktigt runt i påsen och tog några bilder, innan de lyfte in den i polisbilen. Enligt Polisens utredning fanns det inga indikationer på att påsen innehöll något mer än ammunition. ”På grund av att de nya polisbilarna har ett så pass begränsat bagageutrymme placerades påsen i baksätet”, kan man läsa i utredningen.   

Patrullen körde sedan in till Södertälje polisstation för avrapportering och parkerade bilen utanför stationen. I samband med att de gick igenom bildmaterialet från beslaget såg de en liten bit grön plast sticka fram på en av bilderna. Patrullen hade gått en utbildning om farliga ämnen och identifierade föremålet som en möjlig förpackning till en handgranat. De såg till att alla anställda på stationen informerades om läget, och att den berörda delen av byggnaden spärrades av, liksom innergården. 

Då får spårsäkring riskera att förloras till förmån för personalens säkerhet.

Nationella bombskyddet tillkallades. När de gick igenom påsen hittade de, förutom finkalibrig ammunition, även en handgranat i en förpackning, en handgranat som låg löst och ”en klump med hanteringssäkert sprängmedel”.

Enligt insatschefens yttrande i utredningen visade sig handgranaterna vara i gott skick, och enligt honom var det aldrig någon risk att de skulle detonera.

En slutsats i Polisens utredning är att intresset av spårsäkring inte får gå ut över medarbetarnas arbetsmiljö: ”Polispatrullerna måste vara helt säkra på beslagen som omhändertas och då får spårsäkring riskera att förloras till förmån för personalens säkerhet”. Under hösten ska information om händelsen och liknande scenarion diskuteras i samtliga arbetsgrupper i lokalpolisområdet.

Arbetsmiljöverket ska nu gå igenom Polisens egen utredning och kommer sedan besluta om det ska göras någon inspektion eller om ärendet kan avslutas.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst