– Det är ofattbart att kollegor som väljer något annat fack ska åka räkmacka genom att omfattas av de villkor som vi förhandlar fram.
Det sade kongressombudet Andreas Nelin från region Väst när han äntrade talarstolen på Polisförbundets kongress under onsdagen. Det här med anledning av en motion som han hade skrivit till kongressen.
Andreas Nelin, kongressombud, region Väst.
I dagsläget blir Polisförbundets kollektivavtal med Polismyndigheten norm för alla poliser, även om de är med i ett annat fack eller helt oorganiserade. I det avseendet tillämpar myndigheten en likabehandlingsprincip. Den aktuella motionen innehöll ett yrkande om att försöka ändra på den ordningen. Enligt yrkandet borde Polisförbundet jobba för ”att oorganiserade inte längre ska omfattas av avtal som tecknas mellan Polisförbundet och arbetsgivaren, utan att de istället ska hänvisas till märket på arbetsmarknaden och/eller centrala ramavtal”.
Det var ett förslag som verkade ha visst stöd bland ombuden på kongressen. Men det fanns också motståndare. En av dem var Gustav Borg från region Öst.
– Jag förstår att det sticker i ögonen att andra drar nytta av de avtal som vi lyckas förhandla fram. Men vi äger inte vad arbetsgivaren vill ge andra. Vi ska inte bli ett förbund som slåss för att andra ska få ett negativt utfall.
Ombudet Johan Sundin från region Väst vände sig också mot förslaget.
– Jag förstår frustrationen men jag tycker inte att det här är något som vi ska lägga kraft på.
Johan Sundin, kongressombud region Väst.
Foto: Per Hagström
Enligt honom är det en svår fajt att vinna eftersom arbetsgivarens agerande har stöd både i en förordning och i mångårig praxis från Arbetsdomstolen.
– Det känns märkligt att lägga energi på det här när vi inte äger problemet, blev hans slutkläm.
Fjärde man upp i talarstolen var Mats Lundberg från förbundsstyrelsen. Även han argumenterade mot motionens yrkande.
– Det motionären skriver är en kittlande tanke, men det finns sannolikt ingen större möjlighet att driva igenom frågan med framgång, bedömde han.
Mats Lundberg, Polisförbundets styrelse.
Han konstaterade att Polismyndigheten tillämpar en princip som gäller på hela arbetsmarknaden och han såg även risker med att driva frågan.
– Det skulle kunna slå åt andra hållet, att arbetsgivaren ger oorganiserade tusen spänn mer exempelvis, så det är en lite vansklig väg att gå in på.
Motionären Andreas Nelin gav kritikerna svar på tal i en replik.
– Nu är vi kanske inte rätt församling att ifrågasätta lagar och domar, men när det handlar om en så gammal praxis som från 1944 kanske det finns anledning att pröva den igen.
Frågan gick till omröstning och en majoritet röstade för att motionen skulle anses ”besvarad”. I klartext betyder det att motionen inte kommer leda till några ytterligare åtgärder från förbundets sida. Den fick inte bifall med andra ord.