Annons

Annons

Polis-Lena utsatt för ”allvarlig anklagelse”

Mediernas Etiknämnd klandrar ett inslag från Sameradion om Idrepolisen Lena Nilsson. Upprinnelsen är ett uttalande om tjuvskjutning av renar i Polistidningen.
26 oktober 2022, 11:04

Redan i februari fälldes inslaget från Sveriges Radio Sameradion för osaklighet av granskningsnämnden för radio och tv. Det fällda inslaget handlar om ett uttalande som Lena Nilsson gjorde i ett reportage i Polistidningen, om jobbet som glesbygdspolis i Idre: ”Det tjuvskjuts en del ren, men det är inga hatbrott. Det är för att ätas”.

Uttalandet väckte reaktioner och kritik bland Sameradions lyssnare. I radioinslaget om det hela säger reportern att uppklarningsprocenten på tjuvskjutna renar är låg, utan att nämna vad uppklarningen faktiskt ligger på. I en efterföljande intervju med ordföranden för samebyn Ruvhten Sijte – en annan sameby än Idres – frågar reportern om han tror att ”den låga uppklarningsprocenten på tjuvskjutna renar hänger ihop med vissa polisers attityd till den här typen av brott”. Ordföranden svarade att det helt klart var så.

Inslaget anmäldes alltså till granskningsnämnden för radio och tv. Lena Nilsson anmälde det själv också till Medieombudsmannen, MO. I sitt beslut skriver han att “de felaktiga uppgifterna om den låga uppklarningsprocenten, i kombination med påståenden om att ´vissa polisers attityd´ har med denna låga uppklarning att göra, [gör] att det kan tolkas som att anmälaren missköter sitt jobb och att hon gör det på grund av vissa värderingar. Det är en allvarlig anklagelse som utsätter henne för en oförsvarlig publicitetsskada, särskilt då hon inte får möjlighet att bemöta just de uppgifterna.”

Medieombudsmannen hänsköt ärendet till Mediernas Etiknämnd som delar bedömningen och i sitt beslut ”klandrar Sveriges Radio för att ha brutit mot god publicistisk sed.”

Nu ska Sveriges Radio enligt reglerna publicera en sammanfattning av klandret.


Medieombudsmannen och Mediernas Etiknämnd

Om man känner sig kränkt av något som publicerats och är utpekad med namn, bild eller andra identifierande uppgifter, kan man som enskild eller juridisk person anmäla det till Medieombudsmannen, MO.

MO utreder om den som anmält utsatts för en oförsvarlig publicitetsskada. Som bas för prövningen finns publicitetsreglerna

Om MO anser att anmälaren utsatts för en skada som inte kan försvaras föreslår MO att mediet ska klandras – då går ärendet vidare till Mediernas Etiknämnd som slutligt avgör. Vid klander väljer nämnden tre olika nivåer av allvarlighetsgrad:

  1. Om mediet åsidosatt god publicistisk sed
  2. Om mediet brutit mot god publicistisk sed
  3. Om mediet grovt brutit mot god publicistisk sed

Om Mediernas Etiknämnd klandrar måste mediet publicera nämndens uttalande.

Tanken med processen är att ge anmälaren upprättelse. Något skadestånd eller motsvarande utgår inte.

Källa: Medieombudsmannen

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst