Annons

Annons

Ann tappar sina poliser

De ordinarie poliserna lämnar mängdbrott i Uppsala. Kvar för att sköta ruljangsen blir civila och PA-roterare. Gruppchef Ann Nyberg vill vända utvecklingen med hjälp av kombitjänster, en akutgrupp och hemarbete.
14 december 2022, 07:40

Att utreda mängdbrott är inget högstatusjobb inom poliskåren. Det märker Ann Nyberg när hon söker ny personal. Hon är själv polis och en av gruppcheferna på enheten.
– Lägger vi ut en annons för civila utredare får vi jättemånga sökande. Men söker vi poliser ska det till en riktig lyckträff om vi ska hitta någon som vill hit just då.

Det är synd, tycker hon.
– Vi jobbar mot en brottslighet som slår brett och drabbar gemene man till stor del. Det är viktigt, roligt och varierat. Vi träffar allt från yrkeskriminella till någon som har åkt fast för snatteri för första gången.

Enheten har sina lokaler på sjätte våningen i det stora polishuset i Uppsala. Ann har lyckats knipa ett av hörnkontoren och har en fin utsikt genom panoramafönstren. Men i dag ligger det en skrikig gul att-göra-lista på skrivbordet och kräver hennes uppmärksamhet.

  • Ordna rum till Jesper.
  • Kontaktförbudsförhör – lägg ut på handläggare.
  • Lös helgtjänstgöring.
  • Dra i gång surfplattan.

Den sista punkten gör henne lite varm inombords. Det är en nymodighet som hon har jobbat för ett tag nu, nämligen att misstänkta ska kunna slutdelges på en surfplatta i stället för på papper. Det är brist på både skrivarpapper och toner, och det vore bra om personalen slapp printa så många  förundersökningsprotokoll. Det gäller att fira de små segrarna när man är en liten kugge i den stora myndighetsapparaten. I andra avseenden är det bara att gilla läget. Som att det är stopp för att anställa civila – en huvudvärk för Ann eftersom det inte går att hitta tillräckligt många poliser som kan fylla vakanserna på enheten.
– Det blir tokigt, tycker jag. Om man har en funktion där en civil kan göra ett lika bra jobb. Varför inte anställa den? Men det är väl politik bakom, antar jag.

Ann har ett förflutet som ingripandepolis och ungdomsutredare i Stockholm. Hon hoppade på ett mentorsprogram där man fick gå bredvid chefer. Det ledde vidare till olika chefsvikariat och slutligen ett fast jobb som gruppchef på mängdbrott i Uppsala.

Samtidigt kan man inte bara ha civila, enligt Ann.
– 50/50 kanske är lagom ungefär. Jag tror det är bra med en mix för de civila tar med sig erfarenheter från andra yrken. Det kan poliser också göra i och för sig, men framför allt har ju poliserna unika våldsbefogenheter.

Andelarna i mixen varierar över tid här på mängdbrott i Uppsala. Periodvis får enheten in poliser som måste ta en paus från yttre tjänst för att de har blivit skadade eller snart ska föda barn. Och för närvarande får man ett bra tillskott i form av PA-roterare, alltså nya  polisassistenter som gör ett halvår på mängdbrott som en del av sin rotationstjänstgöring. Men ser man till de ordinarie utredarna är andelen poliser krympande. Inom kort går en i pension och ytterligare en på föräldraledighet, och då kommer bara tre av tio vara poliser.


De jobbar på mängdbrott i Uppsala

2 gruppchefer, båda poliser.
6 FU-ledare, varav 2 poliser.
10 utredare, varav 3 poliser.
6 PA-roterare, alla poliser.
5 administratörer, inga poliser.

Ann ser inga skillnader mellan poliser och civila när det gäller kvaliteten på själva utredandet. Däremot innebär en hög andel civila en del andra problem, eftersom det finns riskfyllda moment som de inte får göra på egen hand. Det kan vara att hämta in misstänkta till förhör, transportera häktade till förhandlingar, göra husrannsakningar med mera. Ann håller strikt på att det alltid ska vara två poliser med vid den sortens arbetsuppgifter. En polis räcker inte.
– Man stretchade rätt mycket på det kravet tidigare, men jag ser det som ensamarbete, och där är jag ganska hård för jag har det yttersta ansvaret om något händer, och det gör det ju då och då.

Men självklart är det resurskrävande att skicka med två poliser som hade kunnat använda tiden till att utreda själva.
– Om de ska sitta och vakta utanför ett förhörsrum så kan de ju ha med sig datorn och jobba med sina ärenden under tiden, men det blir ju inte lika koncentrerat, och i slutändan påverkar det våra utredningsresultat så klart.

Hon önskar att man hade tänkt på det när häktet byggdes.
– Om det hade funnits förhörsrum där med en barriär mellan utredare och misstänkt så hade det sparat oss många timmar, för då hade våra civila klarat uppgiften på egen hand. De hade kunnat komma in från ena hållet och så kunde häktespersonalen ta in den misstänkte från det andra.


Ann Nyberg

Ålder: 41.
Färdig polis: 2006.
Bor: Uppsala.
Familj: Sambo och två barn.
När hon inte jobbar: Tränar crossfit, är fotbollstränare i dotterns lag och har ett sommarställe på Gotland.

I stället försöker hon och chefskollegan skruva på organisationen för att lindra problemen. Enheten håller på att skapa en så kallad akutgrupp för ärenden som ofta kräver polisiära befogenheter. Poliserna i gruppen kommer att lägga mycket av sin tid på hämtningar och husrannsakningar med mera. Det frigör tid för poliser som vill gräva ner sig i mer komplicerade utredningar. De som vill ha fart och fläkt, ofta PA-roterarna, kan söka sig till akutgruppen.
– Det blir lite mer snabba puckar. Man får komma ut och inte bara sitta framför datorn.

Är det dit utvecklingen går? Att poliser i utredningsverksamheten renodlas till uppgifter som kräver våldskompetens?
– Nej, jag hoppas och tror inte det. Vi ska fortsätta att göra alla typer av utredningsåtgärder, annars blir det ett utarmande av polisyrket. Då blir vi bara några som ska stå till tjänst. Yrket ska innehålla hela spektrat, tycker jag.

Lön är inte ett konkurrensmedel hon kan använda för att locka poliser i yttre tjänst till mängdbrott. Hon har försökt men fått nej från högre ort.
– Just nu blir det tvärtom så att poliser som går in förlorar sin ob och vi kan inte kompensera för det.

Det hon kan göra är att lindra inkomsttappet genom att erbjuda kombitjänster. Den här veckan börjar en polis på en sådan tjänst. Han kommer att varva åtta veckor i ingripandeverksamheten med åtta veckor som utredare på mängdbrott.
– Det är ett alternativ för folk som tycker att det är kul med båda grejerna. Man kanske behöver jobba mer dagtid av privata skäl. Eller så vill man komma in för att lära sig utredning.

Och lockar inte det tillräckligt så har Ann ytterligare ett ess i rockärmen.
– Vi erbjuder hemarbete två dagar i veckan. Det hoppas vi också ger en konkurrenskraft för oss.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst