Annons
Annons

Besvikelse när nya poliser placeras inne

"Jag har gått mot målbilden i två år, och så blir mattan bortryckt", säger Ola. Han är en av de nyexade poliserna i Stockholm som ville börja i radiobil, men blir grundplacerad på utredning. Samtidigt som huvudstaden börjar med upplägget, lämnar man det i Malmö.
7 december 2022, 10:18

Ola får sin grundplacering på krimjouren. Polistidningen pratar med honom när han gör sin aspirant, några veckor innan examen.
– På utbildningen var allt vi fick höra: ”När ni kommer ut på IG …” Annat fanns inte på världskartan. Det var därför jag sökte till polisen – för att jobba ute, i radiobil, hjälpa folk hands on. Alla som jag pratat med har haft det som målbild. Sen så kommer det här beslutet som en blixt från en klar himmel. Nu har den initiala chocken lagt sig, men jag var så jävla besviken på myndigheten.

Men det behövs väl poliser också i utredarverksamheten, inte bara i yttre tjänst?
– Alla delar är lika viktiga, det är jag medveten om, men att tvinga dit hungriga poliser som inte har något intresse av att sitta inne är bara att göra folk missnöjda. Samtidigt brinner det på IG också och folk gör gnetpass. Varför inte låta folk jobba med det de vill när det är brist på båda ställen?

En annan polisstudent Polistidningen pratat med, som har några terminer kvar, säger att han redan hört att folk med aspirantplats i Stockholm vill byta.

Det är i polisområdena Stockholm nord, city och syd som de nya polisassistenterna från grundutbildningen, som kom ut i veckan, får sin grundplacering i utredningsverksamheten. I city är det dock en mindre andel. I nord och syd grundplaceras en större andel på jourerna, brott i nära relationer och grova brott. Men bakgrunden är densamma för alla. Läget på utredningssidan är ansträngt.
– Vi hade inte kunnat förutspå att det skulle skjutas ihjäl 20 personer det senaste halvåret. Det är verksamhetsbehovet som styr i det här fallet och utredning har det största behovet utifrån det läge vi har att hantera nu. Detta är det bästa för helheten, men på individnivå kanske det inte blev precis som man önskade, säger Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef i Stockholm syd.

catrine_kimerius_wikstrom_img_9196-2
Catrine Kimerius Wikström, polisområdeschef Stockholm syd.

Men finns det inte personalbehov i yttre tjänst?
– Vi har behov både i den yttre och inre verksamheten. Men när vi måste välja måste vi fylla på våra utredningsverksamheter. Vi behöver öka andelen fast placerade där.

De nya poliserna är visserligen fria att söka sig till yttre tjänst, men det finns ingen garanti. Och Catrine Kimerius Wikström säger att även om det inte finns något beslut har den regionala ledningsgruppen pratat om att ett riktvärde är att stanna i två år.
– Men man är rent arbetsrättsligt fri att söka ett jobb.

Polistidningen har pratat med flera av Polisförbundets förtroendevalda på region- och förbundsområdesnivå. De säger att de fått samtal från blivande poliser som är ledsna, arga, besvikna och förtvivlade. Samtidigt som alla har förståelse för utredarnas pressade läge hade man gärna sett andra lösningar för att nå framgång.

Ingela Johansson, ordförande för Polisförbundet Stockholm syd, tycker att det vore bättre att fånga upp dem som redan jobbat några år i yttre tjänst, som är sugna på något nytt. På frivillig basis.
– I stället för att tvångsplacera de nya, minst rutinerade och som är mest sugna på att jobba i radiobil. Då jobbar man mot energierna. Utredning sitter i en snårig situation, men när det blev så här blev det tokigt för alla. Även för dem på utredning, som får en massa hängande huvuden till sig.

ingelajohansson22
Ingela Johansson, ordförande Polisförbundet Stockholm syd.

Men är inte verksamhetens behov viktigast?
– Jo, absolut. Men om vi inte får nöjda anställda och ett rykte på skolorna att inte söka till Stockholm riskerar det att få motsatt effekt. Region Stockholm
är den enda region som har färre poliser nu jämfört med 2015 och har inte råd att få det ryktet på polisutbildningen.

Lösningen kommer inte åt grundproblemet, menar Johanna Spjut, ordförande Stockholm nord.
– Utredning behöver folk, men detta är en enkel lösning i stället för att börja med frågan, hur får vi människor att vilja jobba kvar? säger hon.

p_johanna-spjut_polisforbundet_20220929_025_print
Johanna Spjut, ordförande Polisförbundet Stockholm nord.

I polisområde Malmö hade man ett liknande upplägg tidigare, men lämnade det i våras. Nu får de nya poliser som vill sin grundplacering i yttre tjänst.
– Arbetsgivaren har tagit beslutet för att harmonisera med kraven i Kuv. Jag tror att det medför både för- och nackdelar, säger Anna Palmblad, ordförande Polisförbundet Malmö.

Fördelar menar hon är att de nya poliserna bevarar kunskapen från aspiranten.
– Nackdelen är att man riskerar att bli sämre på de långtgående förstahandsåtgärderna då utredningsåret inne skapar god förståelse för detta.

Målet framgent är att de nya poliserna ska börja ute, för att sedan gå in på utredning efter ett år. Men i ett övergångsskede kommer halva kullen börja i utredningsverksamheten.
– Den stora skillnaden är att du får din grundplacering ute, oavsett var du börjar. Du behöver inte söka dig ut.

Samtidigt som Polisförbundets representanter förespråkar att nya poliser ska få sin grundplacering i yttre tjänst kampanjar förbundet för vikten av polisiär kompetens på utredningssidan. Hur går det ihop? De Polistidningen pratat med poängterar att deras reaktioner inte handlar om att poliser inte ska vara utredare, utan att det handlar om olika uppgifter i olika faser av karriären. Att det är bättre att börja i yttre tjänst, för att sedan eventuellt gå in. För att lära sig grunderna och bredden i polisarbetet, bli trygg i rollen. Att man har nytta av att ha varit den som är först på plats om man sen väljer att bli utredare. Dessutom menar facket att de flesta vill och förväntar sig att börja ute när både myndigheten och politiken signalerar att det är där det behövs folk.

Från chefshåll instämmer man inte i att poliskarriären mår bäst av att börja i radiobil.
– Jag är övertygad om att en del kommer stanna kvar i det utredande uppdraget, men det här utesluter absolut inte att man ska få en tjänst i yttre tjänst. Det är ingen återvändsgränd, utan en del av det polisiära uppdraget man har nytta av oavsett vad man väljer att bli sen, säger Palle Nilsson, polisområdeschef Stockholm nord.

Där har man sagt att polisassistenterna ska få gå de utbildningar som behövs för att kunna söka sig till yttre tjänst.

paul_nilsson_img_0349
Palle Nilsson, polisområdeschef Stockholm nord.

Brist på kommunikation och förutsägbarhet är också något blivande poliser och fack nämner som centralt för sin besvikelse. När och hur man informerat har sett olika ut, och i Stockholm nord tycker man med bestämdhet att man varit tydlig.
– Men skulle vi komma fram till att de två informationstillfällena vi hade inte var tillräckliga för att förstå beslutet har vi inga problem att ta ytterligare tillfällen, säger Palle Nilsson.

Fotnot: Ola heter egentligen något annat.


HÄR PLACERAS DE NYA POLISERNA

Stockholm nord: 26 på jouren, 13 på brott i nära relationer, 19 på BF/IGV Järva.

Stockholm syd: 20 på jouren och grova brott (merparten på joursektionen), 42 fördelas på 8 lokalpolisområden. Det är upp till lopo-cheferna att placera de sistnämnda på BF/IGV eller utredning. Både fack och arbetsgivare säger dock att alla har det ansträngt på sin utredningsverksamhet i dag.

För nästa kull finns inga beslut än.

Siffrorna grundar sig på att alla aspiranter blev godkända.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst